Total de 18.915.233 persoane în Registrul electoral din România
Chiar dacă depopularea este o problemă reală și prezentă în România, țara noastră fiind pe poziție similară a emigrației cu Siria, când vine vorba de listele de votanți eligibili, numărul cetățenilor declarați este foarte mare. Astfel, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat un total de 18.915.233 de votanți înscriși în Registrul electoral.
În perioada 01.07.2021 – 31.07.2021, la nivelul primăriilor au fost operate în Registrul electoral un total de 20.996 de radieri (ca urmare a decesului sau interzicerii exercitării dreptului electoral). Un număr de 101 persoane au redobândit drepturile electorale ca urmare a expirării perioadei de radiere, iar alte 21.725 de votanți au îndeplinit vârsta de 18 ani, precizează AEP.
Autoritatea mai menţionează că, din totalul de alegători români care figurează în Registrul electoral, un număr de 18.165.283 au domiciliul sau reşedinţa în ţară, iar 749.950 au domiciliul în străinătate şi sunt posesori de paşaport CRDS. Persoanele autorizate să efectueze operaţiuni în Registrul electoral cuprinzând cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară sunt primarii sau persoanele desemnate de către primari, prin dispoziţie, conform legii.
Potrivit Legii nr. 208/2015, Registrul electoral este un sistem informatic naţional de înregistrare şi actualizare a datelor de identificare a cetăţenilor români cu drept de vot şi a informaţiilor privind arondarea acestora la secţiile de votare. Registrul electoral este structurat pe judeţe, municipii, oraşe, comune, pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în ţară.
Într-un efort de actualizare a datelor privind populația, Recensământul populației și locuințelor se va desfășura la începutul anului 2022. Acesta urma să aibă loc în acest an, însă din cauza pandemiei de COVID-19 s-a decis amânarea organizării lui. Noutatea față de edițiile precedente este că fiecare persoană va putea să se auto-recenzeze, prin competarea unui chestionar online.