Aplicație pentru facilitarea transparenței angajărilor la Stat
Președintele Agenției Naționale a Funcționarilor Publici (ANFP), a anunțat lansarea în premieră națională a unei măsuri care va facilita transparența angajărilor la Stat. Prin intermediul aplicației, se va face extragerea aleatorie a subiectelor la concursuri, oprind practica aranjamentelor pentru o funcție în administrație.
Reprezentanții USR PLUS promovează măsura luată de colegul lor, Liviu Mălureanu. Acesta din urmă a subliniat că este un moment al adevărului. Pentru că, începând de acum se poate vedea exact care dintre instituțiile Statului vor folosi această aplicație, adică această modalitate transparentă de a-și angaja funcționarii.
Aplicația va selecta, cu 30 de minute înaintea începerii probei scrise, subiectele care vor fi date la concurs și astfel, vor fi împiedicate fraudele. Până în prezent se cunosc metodele prin care subiectele (fie cele exacte, fie cele de pe lista scurtă a bibliografiei anunțate pentru concurs) erau transmise înainte către cei favorizați pentru funcție, de către conducerile instituțiilor sau cei însărcinați cu acest lucru.
Obligativitatea folosirii aplicației?
Momentan, și-au arătat interesul Ministerul Transporturilor, Ministerul Economiei, Ministerul Sănătății, toate conduse de către USR PLUS, Ministerul Energiei (condus de PNL) precum și câteva prefecturi din țară. În prezent rămâne la latitudinea fiecărei instituții dacă va folosi sistemul de transparentizare a angajărilor.
Liviu Mălureanu a pregătit și o Hotărâre de Guvern, care trebuie însă aprobată de Executiv, pentru ca aplicația să fie folosită în mod obligatoriu în toate instituțiile publice. Aplicația a fost dezvoltată de ANFP și a costat aproximativ 15.000 de lei.
Președintele Agenției Naționale a mai prezentat organizarea Concursului Naţional, pe model european, pentru ocuparea posturilor vacante la nivel central și teritorial după cum urmează:
- testare preliminară: teste majoritar tip grilă, derulate pe calculator și evaluate automat de sistemul IT, verificarea competențelor generale obligatorii pe grupuri de posturi/ funcții (ex. limbi străine, abilități IT, testare psihometrică, cunoștințe generale de administrație publică.);
- testare avansată: competențele generale de bază pentru profilul postului scos la concurs.
De asemenea s-au anunțat calendarul şi etapele Concursului Naţional, publicarea tuturor concursurilor pentru ocuparea funcţiilor publice (organizate de către autorităţile şi instituţiile administraţiei publice centrale şi locale), precum și facilitarea accesului persoanelor cu dizabilităţi la concursuri prin utilizarea echipamentelor asistive.