1.000 de articole pe INDEPENDENTUL: am păstrat direcția și standardul
Borna de 1.000 de articole, atinsă prin materialul de față, este importantă. Nu pentru „traficul” online sau vreo aniversare calendaristică rotundă, ci pentru păstrarea direcției asumate și al standardului de calitate pe parcursul a atâtea articole în anul ce a trecut. Se poate deci scrie fără informații alarmante și fără a profita de pe urma frustrărilor și fricilor oamenilor.
Am dorit ca „Ziarul cu Coloană” să aibă nu doar vizualizatori ci și cititori, oameni care lecturează conținutul și păstrează o bucată de informație relevantă cu ei pe parcursul întregii săptămâni și chiar mai departe în timp. Am expus lucruri prea puțin cunoscute publicului (Demitizarea perioadei interbelice din România: Corupția cu URSS a Guvernului Maniu (1930)) și am abordat subiecte neexplorate în presa locală (FOTO: 3 spații verzi din Arad inaccesibile cetățenilor). Evitând pe parcursul celor 1.000 de articole teme conspiraționiste, stârniri la violență, misoginism, xenofobie sau rasism, cum se poate întâlni tot mai des pe portalurile de știri din România și nu numai.
De la începutul lunii mai 2020 și până în prezent, subiectele abordate pe Independentul s-au bazat pe principiul prezentării unor informații demne de reținut. Temele deceniului au fost însă abordate tot timpul dintr-o prismă umanitară și drepturile omului au primat înaintea suscitării urii între persoane din medii diferite. Chestiunile zilei de la nivel european (precum Concursul european al proceselor strategice împotriva participării publice) au alternat armonios cu problemele presante de la nivel local (cum ar fi Primăria Arad a cheltuit 184.000 lei pentru dezinsecție dar recomandă cetățenilor să dezinsecteze și ei).
Intersecția: știință 𓊽 știri 𓊽 politică 𓊽 divertisment
De la pagina cu numărul 100 unde se regăsesc primele articole (Poluarea industrială, înjumătățită în perioada de carantină 𓊽 Se deschid granițele interne în UE? 𓊽 Fuga de răspundere în timpul pandemiei 𓊽 Ilustrații cu umbre la limita imaginației cu realitatea) la pagina 1, unde se regăsesc cele mai recente articole, intersecția asumată la debutul ziarului s-a păstrat (Primul pod din lume din materiale tipărite 3D, amplasat în Țările de Jos 𓊽 Retragerea produselor contaminate cu oxid de etilenă: sunt vizate produsele ce conțin E410 (gumă de caruba) 𓊽 Candidat unic pentru președinția filialei județene PNL Arad, Gheorghe Falcă a fost ales pentru un al 3-lea mandat 𓊽 Pogačar a câștigat Turul Franței la ciclism pentru al doilea an consecutiv).
Este rolul unei publicații independente să pună în balans toate aceste aspecte și să redea cititorilor cât mai fidel realitatea zilnică înconjurătoare. Fără să alarmeze, fără să se folosească de fricile oamenilor și ură pentru ce nu înțelege cu scopul de a genera vizualizări. Concomitent cu a-și păstra coloana vertebrală dreaptă când subiecte importante pentru comunitatea locală trebuie abordate…
Argument pentru un ziar independent
Astfel, pe parcursul a celor 1.000 de articole, indiferent că au transmis evenimente din planul internațional sau au fost elaborate de către contributorii locali, fie că au analizat situații politice precise fie că au abordat probleme de sănătate de specialitate, toate au încercat să informeze și nu să terorizeze. Deși nu atât de prezente ca celelalte, cultura și arta a fost prezentă, iar uneori a fost încercată prezentarea de noi argumente istoriei cunoscute din școli (vezi Aberații legale în timpuri complicate. Actul abdicării).
În locul unei aniversări calendaristice, caz în care se pune accent pe factorul de timp, borna unui număr de articole se axează pe conținut, cantitate și mai important -după cum se poate deduce din rândurile de mai sus- pe calitate. Păstrând aceleași standarde, poate chiar îmbunătățindu-le, următoarea țintă va fi de rândul zecilor de mii.