Primul pod din lume din materiale tipărite 3D, amplasat în Țările de Jos

Acest prim pod din oțel tipărit 3D a fost instalat în capitala Țărilor de Jos, Amsterdam. Cântărește aproape 6.000 kg, este din oțel inoxidabil și a fost creat de 4 roboți industriali, tipărirea 3D pe segmente durând jumătate de an. Deși era finalizat de 3 ani, amplasarea lui a fost întârziată de pregătirea peretelui cheiului.


Podul din Amsterdam are 12 metri lungime și peste 12 senzori atașați pentru monitorizarea tensiunii, vibrațiilor și temperaturii pe măsură ce este folosit de către oameni de-a lungul timpului. Aceste date vor fi introduse într-un model digital al podului, iar inginerii îl vor folosi pentru a studia proprietățile materialului unic.

Se speră, de asemenea, că îi va ajuta pe designeri să înțeleagă modul în care oțelul tipărit 3D ar putea fi utilizat pentru proiecte de construcții mai mari și mai complexe, informează NewScientist.

Cu 25 de angajați, compania MX3D furnizează tehnologia utilizată pentru realizarea podului și către industrii precum construcția navală și industria auto. Cele 10 imprimante metalice ale companiei livrează, de asemenea, construcții noi, cum ar fi o balustradă lungă de 30m pentru un pod către Oostenburg. Reprezentanții MX3D susțin că se pot face economii la materiale de până la 80% pentru obiectele mari din metal tipărite 3D.

Conform presei locale, autoritățile au dorit să arate prin noul pod inedit că centrul Amsterdamului nu este doar un loc istoric, ci unul în care se îmbină armonios tehnologia modernă. Abordarea ultra-tehnologizată a fost inclusă până și în inaugurarea podului. Regina Máxima a apăsat un buton care a făcut un braț robotizat cu foarfece să taie panglica.

Foto: Beeld Brunopress / Het Parool, Adriaan De Groot / NewScientist