Groenlanda interzice exploatările pentru petrol și gaze

Decizia de a interzice exploatarea surselor de combustibili fosili în apele teritoriului semi-autonom al Danemarcei a fost denumită de guvern drept un pas natural, autoritățile de pe cea mai mare insulă din lume luând în serios criza climatică. Astfel, emiterea de noi licențe pentru forarea petrolului și gazelor naturale încetează în Groenlanda.


Noul guvern ales în funcție din aprilie 2021, a făcut din problemele climatice o parte esențială a programului de guvernare. Decizia luată în ziua de 24 iunie dar anunțată în această săptămână a fost recepționată cu entuziasm de grupurile ecologice, în timp ce unii analiști au subliniat că se vor reduce sumele mari de venituri posibile în acest sector industrial.

Groenlanda deține încă 4 licențe active privind combustibilii fosili, acestea aparținând două companii mici, impactul activității lor fiind minim. Pasul natural de interzicere a exploatării, așa cum l-au denumit reprezentanții guvernului condus de partidul Inuit Ataqatigiit, va face bine naturii, pescuitului, industriei turismului dar va putea și permite concentrarea mediului economic pe potențiale activități sustenabile pe termen lung.

Viitorul nu stă în petrol. Viitorul aparține energiei regenerabile și, în această privință, avem mult de câștigat.

(comunicatul Guvernului Groenlandei)

Decizia de a abandona explorarea petrolului vine pe fondul unor semne tot mai alarmante de încălzire globală pentru groenlandezi, subliniază presa internațională. Nivelul mediu al mării a crescut cu aproximativ 9 cm față de 1880, iar aproximativ 1/4 din creștere provine din topirea gheții din straturile de gheață din Groenlanda și Antarctica, împreună cu ghețarii terestre din alte părți, potrivit unui studiu publicat în Nature în luna mai.

Groenlanda a devenit în ultimul deceniu un punct de interes pentru industria exploatatării de minereuri, nu doar de combustibili fosili. Odată cu topirea gheții, noi teritorii ar lăsa loc explorării și extracției de minerale. Doar coasta de vest a Groenlandei este estimată să conțină aproximativ 18 miliarde de barili de petrol, conform unui studiul geologic al SUA. Guvernul insulei nu interzice orice explorare a mineralelor. La începutul acestei luni a fost emisă o licență pentru extracția cuprului și aurului. Interdicția se aplică doar combustibililor fosili.

Guvernul groenlandez consideră că prețul extracției petrolului este prea mare. Acest lucru se bazează pe calcule economice, dar considerațiile impactului asupra climei și mediului joacă, de asemenea, un rol central în decizie.

(comunicatul Guvernului Groenlandei)

Cealaltă temă a guvernului, autonomia mai mare autonomie față de Danemarca, care încă subvenționează bugetul insulei cu aproximativ 600 de milioane de dolari anual, va trebui să fie amânată. Executivul Groenlandei a declarat că „dorește să își asume coresponsabilitatea pentru combaterea crizei climatice globale”. O serie de alte țări europene au anulat, de asemenea, planurile de explorare a petrolului în ultimii ani, inclusiv Danemarca, dar și Franța, Spania sau Irlanda, subliniază TIME.

Foto: Janrune Smenes Reite