Moartea lui Jozef Chovanec în custodia poliției belgiene încă nejudecată 3 ani mai târziu

Trenarea anchetei morții cetățeanului slovac, Jozef Chovanec, în custodia poliției belgiene în februarie 2018 a nemulțumit reprezentantul guvernului Slovaciei. Ministrul de externe al țării a făcut apel la o întâlnire cu omologul belgian, Sophie Wilmès, pentru a discuta ancheta, informează Euractiv.


Jozef Chovanec a fost reținut pe 23 februarie 2018 pe aeroportul din Charleroi după ce s-a opus reținerii de către polițiști. Ofițerii au venit la solicitarea echipajului de zbor, cetățeanul slovac fiind apoi escortat afară din avion după ce pilotul a refuzat să decoleze. După ce a fost reținut de poliția federală belgiană acesta a murit, în urma unui infarct, la spital după ce ofițerii au intervenit pentru a-l imobiliza pentru că bărbatul se lovise cu capul de pereți. Cel puțin asta scrie în raportul oficial.

Pentru că videoclipul detenției sale dezvăluit în presă în anul 2020 de către soția lui Chovanec arată altceva. În imagini se vede cum mai mulți ofițeri ai poliției l-au imobilizat pe bărbatul slovac, în timp ce o femeie polițistă făcea salutul nazist. În materialul video se poate observa cum un ofițer de poliție a stat cu genunchiul pe gâtul lui Chovanec timp de câteva minute, chiar dacă mâinile și picioarele bărbatului erau legate și acesta nu parea să reziste fizic arestului. Cazul este foarte similar cu uciderea lui George Floyd în SUA. Poate chiar mai grav deoarece unul dintre polițiști a făcut salutul nazist în timp ce colegii săi îl imobilizau și îl privau de aer pe Chovanec!

Peste 2 ani fără un rezultat în justiție

Chiar dacă imaginile sunt publice de aproape un an, ancheta nu a ajuns mai aproape de final decât înainte. Mai mult decât atât, în timp ce Jambon, care era ministru de interne la momentul morții lui Chovanec în 2018, a negat inițial că ar fi avut cunoștință despre moarte, succesorul său la Guvern, Pieter De Crem, a afirmat că Jambon era la curent cu tot ce se întâmplase. Acces la imaginile filmate l-au avut atât procurorii cât și judecătorii de la început.

Recunoaștem că procesele administrative implicate în investigarea unui caz durează ceva timp. Cu toate acestea, după 3 ani, ne așteptăm la rezultate concrete ale anchetei asupra cauzei morții și aducerii în fața justiției a posibililor autori.

Ivan Korčok, Ministrul de Externe al Slovaciei (după întâlnirea avută cu reprezentanta Guvernului Belgiei în această săptămână)

Chiar dacă în filmare se pot identifica 6 polițiști, doar 3 sunt supuși investigațiilor disciplinare. La sfârșitul lunii iunie, Belgia a anunțat că André Desenfants, al doilea cel mai înalt ofițer din poliția federală a țării, a fost sancționat cu tăierea cu 10% a salariului în următoarele două luni pentru lentoarea anchetei. Ministerul de externe va continua să facă apel la autoritățile belgiene să folosească toate mijloacele disponibile pentru a ajuta la înfăptuirea justiției.