Google amendată cu 500 milioane € pentru negocierea fără bună-credință cu redacțiile de presă

Autoritatea pentru concurență din Franța a amendat pe 13 iulie, cu suma de 500 milioane € compania Google pentru că gigantul tehnologic a negociat fără bună-credință cu redacțiile de presă remunerarea drepturilor învecinate drepturilor de autor. Banii ar fi datorați pentru conţinutul publicat de Google în cadrul motorului său de căutare, informează LeMonde.


Conflictul dintre Google și editorii francezi de presă afectează drepturile pe care Google trebuie să le plătească pentru conținut, mai exact extrase din articole, fotografii, videoclipuri, infografice etc., care apar în paginile cu rezultate atunci când caută utilizatorul de internet. Google, care nu este de acord cu drepturile de autor învecinate cu drepturile de autor, ar fi încercat mai întâi să oblige editorii să-i acorde dreptul de a utiliza gratuit acest conținut. Motorul de căutare a estimat că editorii au fost plătiți suficient de bine pentru traficul trimis pe site-urile lor.

  • Finalul 2019: confruntat cu refuzul Google de a negocia remunerația, editorii și agențiile de presă (Sindicatul editorilor de presă ai revistei de presă, Alianța presei de informații generale – APIG, AFP) s-au adresat autorității pentru concurență pentru abuz de poziție dominantă, relatează pe larg jurnaliștii LeMonde.
  • Aprilie 2020: autoritatea a impus măsuri de urgență pentru Google, mai exact o obligație de a negocia remunerarea cu bună credință a redacțiilor de presă.
  • Finalul 2020: gigantul digital a încheiat, după plângerile depuse și decizia Autorității pentru concurență, acorduri cu mai multe mass-media între care LeMonde sau LeFigaro (cu APIG un acord-cadru a fost încheiat abia în ianuarie 2021).

Editorii de știri și AFP s-au adresat însă din nou Autorității în septembrie 2020, susținând că Google nu își respectă obligațiile. Mai exact, a încercat să plaseze negocierile în domeniul Google Showcase, un nou serviciu oferit de Google, refuzând să discute specific despre drepturile învecinate, concept creat de o Directivă Europeană în 2019.

Cea mai mare amendă și sancțiuni suplimentare pentru întârzieri

Autoritățile franceze au mai supus Google la prezentarea către editorii și agențiile de presă a unei oferte de remunerație pentru utilizările curente ale conținutului lor protejat. În cazul în care compania nu face acest lucru, va trebui să plătească sancțiuni suplimentare de până la 900.000 €! Agenția națională a considerat că Google are o strategie intenționată și sistematică pentru a nu respecta decizia sa prirind negocierea cu bună-credință, fiind oferite drept exemplu în acest sens:

  • excluderea presei non-informații politice și generale, adică mass-media de știri sportive sau presa pentru divertisment;
  • Google nu a comunicat editorilor și agențiilor de știri informațiile necesare pentru o evaluare transparentă a remunerației datorate;
  • compania fondată în SUA s-a mai limitat la furnizarea de informații cu privire la veniturile din publicitate directă generate de serviciul motorului de căutare.

Conducătorii Autorității au declarat că suma mare a amenzii a fost stabilită pentru a marca seriozitatea încălcării de către Google a obligațiilor sale, precum și faptul că gigantul tehnologic pare să refuze rigorile legii. Reprezentanții Google se declară foarte dezamăgiți de decizie, amenda nereflectând eforturile depuse și nici realitatea utilizării conținutului de știri pe platformă.