Reorganizarea administrației din Arad: inconsecvența argumentelor primarului Bibarț

Anunțată în urmă cu o săptămână, așa-numita reorganizare a administrației locale din Arad nu a trecut de votul consilierilor municipali locali. Dezbătută prea puțin și anunțată cu puțin timp înainte de către primarul Bibarț, această reorganizare are probleme în materie de motivație. Mai exact, argumentele oferite în proiectul de hotărâre sunt inconsecvente cu declarații mai vechi dar și cu cele actuale ale edilului liberal.


Deși până acum orice retragere de proiect de pe ordinea de zi se putea face doar la propunerea inițiatorului (în acest caz Călin Bibarț), regulile au fost schimbate (?!) din mers în ședința din 30 iunie, iar Secretara Generală a Municipiului Arad a permis un vot privind retragerea la solicitarea unui consilier PMP. Drept urmare primarul apare public cu un mesaj în care se evidențiază un argument neinclus în motivația originală din proiectul de hotărâre:

Am propus o restructurare care ne aducea o economie anuală de circa 2 milioane de euro, economie care ar fi trebuit să se concretizeze, între altele, în investiții destinate arădenilor, precum parcul din cartierul Aurel Vlaicu, pe care nu-l vom mai putea începe în acest an.

Fără a adresa măcar o dată problemele de cheltuire excesivă în achiziții la instituțiile publice precum Filarmonica Arad, primarul Aradului a găsit drept cauză principală a dezechilibrului bugetar local în salariile angajaților, probabil copiind în discrus pe fostul primar din Oradea. Din toată agitația politică creată de Călin Bibarț, trebuie analizată următoarea situație:

Cât de solide sunt argumentele din Proiectul de reorganizare?

Inițiativa Primăriei Arad a apărut oarecum brusc, pe fondul anunțurilor privind competiția internă a filialei municipale PNL. Deși sugerată ca intenție încă din momentul aprobării bugetului local, restructurarea posturilor din primărie și alte instituții din subordinea CLM nu a fost dezbătută de către primar cu forțele politice reprezentate în Consiliu – deși a fost nevoie de asemenea acte de diplomație în trecut. Pe 25 iunie, alături de viceprimarul Faur, edilul Bibarț anunța public că a găsit soluția: mai mulți angajați de la Direcția Venituri, Direcția Generală Poliția Locală , Direcția de Asistență Socială, Cantina Municipală, respectiv Centrul Municipal de Cultură aveau să fie „evaluați” și concediați.

2019: Majorarea salariilor din administrația locală, lăudată de Bibarț!

  • Un impact semnificativ asupra bugetului local l-a constituit creșterea nivelului salarial din anii anteriori pentru personalul din aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Arad, din serviciile publice de interes local (Direcția de Asistență Socială Arad, Centrul Municipal de Cultură, Centrul Social Cantina Municipală Arad) — se precizează în motivația proiectului de reorganizare.

În aprilie 2019, s-a votat majorarea salariilor funcţionarilor din Primărie. Proiectele s-au referit la salarizarea personalului din aparatul de specialitate al Primarului Municipiului Arad, cel de la Direcţia de Asistenţă Socială, Cantina Municipală şi Centrul Municipal de Cultură. La finalul şedinţei, un politician sublinia un lucru esențial.

Într-un clasament naţional, Primăria Arad era pe unul din ultimele locuri, dacă nu chiar pe ultimul, în ceea ce priveşte salarizarea personalului. Au fost multe discuţii referitoare la aşezarea în anumiţi parametri a salariilor angajaţilor. S-a aşteptat să avem buget, ulterior votului pe buget s-a ajuns la această formă care – spun eu – este decentă pentru un funcţionar.

Călin Bibarţ (PNL), viceprimar

Bugetul din 2020 „are probleme” dar culmea este că a crescut!

  • Contextul general creat de pandemia COVID–19, provocată de un nou tip de coronavirus, SARS–COV-2, a determinat modificări majore la nivel internațional, în toate domeniile vieții economice, sociale, politice și nu numai. Administrația publică locală din România, inclusiv cea arădeană, a fost și este implicată profund în toate activitățile și misiunile de diminuare a efectelor pandemiei, resursele financiare alocate în acest sens în perioada aferentă acestei circumstanțe extraordinare grevând semnificativ bugetul local.

Însă din Contul de Executie al Bugetului General al Municipiului Arad pe anul 2020 nu se vede nicio problemă în acest sens. Bugetul local, mărit cu 12% și prin fonduri de la Guvern (și UE) pentru asistență în pandemia de COVID-19, nici nu s-a executat în totalitate, cheltuielile fiind făcute în proporție de 77% față de sumele înscrise! Apoi, niciodată Primăria nu s-a plâns că nu primește destui bani de la Guvern pentru a face față așa-zisei situații dificile. Chiar își echipează cu mobilier centrele de vaccinare în vară!

Taxele au rămas aceleași în ultimii 6 ani, la inițiativa PNL

  • Deoarece comunitatea locală a fost afectată de consecințele pandemiei, s-a avut în vedere menținerea sarcinii fiscale la nivelul anterior anului 2021.
  • Nivelul impozitelor și taxelor locale a rămas nemodificat în ultimii 6 ani, cu excepția indexărilor prevăzute de lege. Nu s-au propus și nu s-au aprobat majorări, dimpotrivă, s-au adoptat chiar măsuri de diminuare a unor taxe, pentru a veni în sprijinul mediului de afaceri afectat de pandemie și pentru sprijinirea proprietarilor interesați să reabiliteze fațadele imobilelor.
  • Chiar și bonificația oferită contribuabililor persoane fizice pentru plata integrală a impozitelor până la data primei scadențe a crescut de la 5% la 10% încă din 2020.

Măsura de menținere a taxelor a fost una luată la nivel local… Iar bonificația mărită a fost chiar inițiativa lui Călin Bibarț, primar interimar la momentul votării acestei măsuri! Prin argumentele din proiectul de reorganizare se sugerează de fapt, că vina pentru situația actuală este a… administrației Bibarț – PNL?

Podul și împrumutul de 100 milioane lei au îngreunat bugetul

  • Cheltuielile cu bunurile și serviciile la nivel național au crescut într-o măsură însemnată, grevând și mai mult bugetul local. În timp ce nivelul impozitelor și taxelor locale a rămas constant, cheltuielile cu salariile au crescut, ca și majoritatea cheltuielilor bugetului local. Astfel, în anul 2021, Consiliul Local al Municipiului Arad a fost nevoit să apeleze la completarea cheltuielilor aferente cofinanțării pentru investiții prin accesarea unui împrumut de 100 milioane lei, riscând altfel să piardă finanțarea europeană pentru un pod peste râul Mureș.

La momentul ratării fondurilor europene pentru Podul peste Mureș și contractarea unui credit de 20 milioane de euro nu s-a pus problema vreunei îngreunări a bugetului sau investițiilor. Din contră, reprezentanții Primăriei Arad scoteau în evidență faptul că nu va exista un efort suplimentar asupra bugetului local acest nou împrumut pe următorii 10 ani. Așadar cine minte, primarul din luna mai 2021 sau primarul din luna iunie 2021?!

Concluzie: inconsecvență

  • Încadrarea în cheltuielile de personal aprobate pentru anul 2021, în condițiile în care au existat circumstanțe extraordinare, care exced controlului administrației publice locale și având în vedere politica publică de menținere a cuantumului impozitelor și taxelor locale, concomitent cu cea de mobilizare a tuturor resurselor necesare, proprii și atrase, pentru susținerea unuia dintre cele mai importante procese investiționale postdecembriste, constituie un obiectiv care nu poate fi atins fără o reorganizare a aparatului de specialitate și al celui aferent instituțiilor publice de sub autoritatea Consiliului Local, inclusiv prin măsura concedierii unei părți a personalului aflat în plată. — este o ultimă motivație oferită de primar pentru proiectul de reorganizare.

Analizând însă toate cele de mai sus și mai ales declarația politică de după ședința CLM din 30 iunie, se poate observa o inconsecvență a argumentelor sau o contradicție cu acțiunile și declarațiile anterioare ale aceluiași primar, Călin Bibarț. O reorganizare reală a administrației locale are nevoie de ceva mai solid decât astfel de inconsecvențe.