Raport ONG-uri: Starea democrației din România în anul 2020
Anul 2020 nu a fost unul bun pentru democrație și implicare civică, aceasta este una dintre primele concluzii ale documentului Starea Democrației în 2020, un raport redactat de Active Watch, Centrul pentru Inovare Publică, CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, parte din Coaliția „ONG-uri pentru Cetățean”.
Au fost luate în considerare evoluțiile din spațiul civic în anul precedent, trecând mai întâi în revistă propunerile de modificări legislative cu privire la libertatea întrunirilor, la libertatea de asociere și la transparența guvernării, apoi am momentele în care acțiunile autorităților au depășit nevoia de răspuns la situația de urgență, transformându-se în limitări abuzive ale unor drepturi.
Dacă restricțiile au fost justificate de situația epidemiologică, unele particularități, proporționalitatea și modul de implementare au lăsat de multe ori loc de abuz, subliniază ONG-urle. Un alt aspect care merită menționat este că restricțiile, atât în perioada stării de urgență, cât și în perioada de alertă au fost gândite fără atenție la particularitățile grupurilor vulnerabile și la impactul special pe care acestea îl au, de exemplu, asupra victimelor violenței domestice, persoanelor afectate de sărăcie sau a altor categorii de oameni.
Acțiunea sub sentimentul urgenței a fost uneori folosită drept justificare pentru limitarea unor drepturi, și au ieșit la suprafață și demoni bătrâni, prejudecăți, discriminare și tentații autoritare.
În ceea ce privește procesul legislativ și respectarea principiilor statului de drept, trecerea de la starea de urgență la cea de alertă a fost marcat de proastă organizare și ambiții politice. Așa cum organizațiile societății civile au semnalat la momentul respectiv, instituțiile responsabile au ignorat inclusiv cadrul constituțional.
Dacă ne gândim la situația din țări ca Ungaria sau Polonia, în care libertățile civile sunt drastic limitate de guverne autoritare, România stă mai bine. Dacă ne gândim la situația spațiului civic, aflată în declin, avem motive să ne îngrijorăm.
Considerăm că perioada de pandemie a fost un test pentru autoritățile publice nu doar în ceea ce privește gestionarea crizei medicale, ci și raportat la libertăți și drepturile omului. La mai bine de un an de la declanșarea stării de urgență, constatăm că reflexul instituțiilor publice este mai degrabă de a exclude de la dialog cetățenii și organizațiile non-guvernamentale.
Deși în Parlament au continuat încercările de a limita libertățile cetățenești, tot în acel spațiu au fost pornite inițiative de a îmbunătăți legislația care guvernează spațiul civic. Cum ar fi propunerea legislativă, inițiată de Uniunea Salvați România și Partidul Social Democrat, vizează îmbunătățirea accesului la informațiile publice prin stipularea obligației instituțiilor publice de a răspunde solicitărilor folosind mijloace electronice și formate deschise, ori de câte ori este posibil. Toate cererile și răspunsurile ar trebui, de asemenea, publicate într-o secțiune dedicată de pe site-ul instituției publice. Proiectul de lege a fost aprobat de Senat, prima cameră a Parlamentului, înainte ca Parlamentul să intre într-o pauză prelungită din cauza alegerilor. Lamomentul aprilie 2021 se află pe agenda Camerei Deputaților.