Competiţie jurnalistică internațională: „Cu onestitate despre sărăcie” (7 iunie)

Desfăşurată în cadrul proiectului „Journalism-prize goes international 20202-2021” (Premiul jurnalistic devine internaţional 2017-2018), ediţia a 4-a, competiția este susținută de către Rețeaua Europeană de Luptă împotriva Sărăciei (EAPN), respectiv Rețeaua Națională Anti Sărăcie și Includere Socială (RENASIS), Fundația ERSTE și făcută publică în România prin intermediul Asociației Novapolis. Premiul este unul simbolic, iar termenul-limită pentru trimiterea lucrărilor este 7 iunie.


Sunt căutați jurnaliști sau jurnaliste de presă scrisă, televiziune, radio sau online, care documentează cauze sociale ale sărăciei sau relatează cu respect despre situaţia persoanelor afectate de sărăcie din România şi despre viaţa de zi cu zi a acestora. Premiul „Cu onestitate despre sărăcie” se acordă pentru următoarele categorii: presă scrisă şi mass-media online, radio şi televiziune.

O persoană poate înscrie cel mult 3 materiale jurnalistice, publicate în presa românească în perioada ianuarie 2020 – iunie 2021. Lucrările jurnalistice ar trebui să promoveze o înțelegere socială mai largă a sărăciei, să prezinte publicului realitățile societății românești, să informezepublicul asupramodalitățilorde prevenire și combatere a sărăciei, să contribuie laîmbunătățirea calității vieții persoanelor în sărăcie.

Fără articole discriminatorii și prejudecăți

Materialele privind sărăcia nu ar trebui să se bazeze (exclusiv) pe o abordare care caută senzaționalul, nu ar trebui să implice faptul că persoanele sunt responsabile de starea lor sau să potențeze prejudecățile față de persoanele în sărăcie, de exemplu să le clasifice numai printr-o caracteristică specifică, situație sau stare (ex. o persoană fără adăpost, dependent de alcool sau de droguri, cu obiceiuri de igienă precare) și, în același timp, să ignore alte aspecte ale personalității, capacități, cunoștințe și abilități, se mai precizează în regulament.

Lucrările jurnalistice sunt evaluate de un juriu alcătuit din persoane afectate de sărăcie (tineri şomeri, părinţi singuri, persoane fără adăpost, beneficiari de servicii sociale, etc.). Criteriile complete și formularul de înscriere se regăsesc pe webiste-ul Asociației Novapolis. La proiectul menționat la început participă organizații din Austria, Finlanda, Ungaria, Islanda, Germania, România, Serbia, Croaţia, Slovacia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei de Nord.

Înființată în 1990, Rețeaua Europeană de Luptă împotriva Sărăciei (EAPN) este cea mai mare rețea europeană de rețele naționale, regionale și locale, care implică ONG-uri anti-sărăcie și grupuri la firul ierbii active în lupta împotriva sărăciei și excluziunii sociale. În prezent, EAPN este o rețea de 31 de rețele naționale de organizații de voluntariat și grupuri de bază și 13 organizații europene.