Concursul european al proceselor strategice împotriva participării publice

Anul 2020 a fost unul încărcat pe agenda Proceselor Strategice Împotriva Participării Publice (SLAPP) de pe întregul continent. În timp ce noi ceilalți completam puzzle-uri și învățam cum să facem aluat în case, acești bătăuși cu piele subțire erau ocupați să elaboreze modalități de intimidare și hărțuire a criticilor lor, anunță organizatorii primului concurs european desfășurat în oglindă cu populara competiție Eurovision.


Pe tot parcursul anului, activiștii de mediu, reporterii de investigație, adversarii politici și militanții locali s-au trezit cu toții ca fiind destinatarii acestor tactici juridice agresive ale oamenilor și firmelor puternice. Un an perfect pentru lansarea concursului inaugural european SLAPP, consideră coaliția de organizații neguvernamentale (CASE) care luptă pentru oprirea acestor practici de intimidare a dreptului la exprimare, informare și participare publică.

Indiferent dacă sunteți o corporație multinațională, un politician fără scrupule sau pur și simplu o celebritate cu prea multe schelete în dulap, SLAPP-urile sunt la fel de populare în prezent ca o nuntă grecească cu tematică ABBA, se precizează în descrierea unui așa-zis concurs al proceselor prin care se pune pumnul în gura cetățenilor.

Rezultatele competiției, pe categorii, sunt următoarele:

Cea mai agresivă Corporație

Acordat corporației care a urmărit cel mai agresiv SLAPP-uri și tactici de intimidare juridică împotriva criticilor săi este acordat companiei italiene de petrol și gaze, Eni.

Eni este una dintre cele mai mari companii de petrol și gaze din lume și, de asemenea, una dintre cele mai litigioase (într-un domeniu competitiv). Corporația a depus frecvent SLAPP-uri și a emis amenințări juridice împotriva criticilor, anul 2020 fiind un an deosebit de aglomerat pentru avocații săi: ca răspuns la declarațiile critice ale martorilor și la știrile referitoare la un proces judiciar din Milano, Eni a recurs la procese de defăimare împotriva denunțătorilor, presei de știri și jurnaliști. Cel mai recent proces al Eni, depus în decembrie 2020, vizează 29 de articole publicate de ziarul Il Fatto Quotidiano și cere ca toate să fie eliminate de pe site-ul ziarului.

Politicianul care a amenințat cel mai agresiv criticii cu procese

Distincția (precum și premiul la categoria cel mai detestat de oameni, cu 38.953 voturi) a fost acordată politicianului care s-a dovedit cel mai dependent de SLAPP-uri și intimidare juridică pentru a răspunde opoziției, criticilor sau eforturilor de responsabilizare: liderul partidului polonez PiS, Jarosław Kaczyński.

Acesta este liderul partidului de drept și justiție (PiS) din Polonia și actualul viceprim-ministru al țării. Numărul tot mai mare de SLAPP-uri din Polonia reflectă o deteriorare mai largă a libertății presei în țară, iar PiS preia conducerea înn acest domeniu. Kaczyński, PiS și alte organisme de stat din Polonia au intentat peste 50 de procese împotriva Gazetei Wyborcza, un ziar local și a jurnaliștilor săi. În mod separat, Kaczyński l-a dat în judecată pe profesorul de drept Wojciech Sadurski pentru defăimare ca răspuns la criticile profesorului asupra PiS.

Dependenta de Litigii a Anului

Acordat persoanei sau organizației care are cea mai nesănătoasă relație cu procese abuzive și care are cea mai mare nevoie de o vrajă în reabilitarea anti-SLAPP. Câștigătoarea este presa de stat din Croația, HRT.

HRT este o companie de stat de radio și televiziune din Croația care a intentat un val de procese împotriva jurnaliștilor – mulți dintre ei ai săi – și a altor știri din țară. Se pare că a depus nu mai puțin de 36 de procese într-un climat media care se dovedește din ce în ce mai ostil presei: un raport a estimat că există cel puțin 905 de procese împotriva jurnaliștilor și a știrilor din țară, totalizând o cerere de despăgubire de 9 milioane Euro.

Avocații care au facilitat intimidările juridice

Categorie dedicată avocatului sau firmei de avocatură care a facilitat cele mai abuzive și agresive strategii juridice în numele clienților lor. Titlul merge în Regatul Unit al Marii Britanii, către Carter-Ruck.

Carter-Ruck este o firmă de avocatură cu sediul în Marea Britanie a cărei expertiză în așa-numitul „management al reputației” a atras de ani buni pe cei mai cunoscuți litiganți SLAPP la birourile sale. În ultimii doi ani, firma de avocatură și-a consolidat în continuare notorietatea pentru facilitarea SLAPP-urilor:

  • amenințând trei jurnaliști în numele guvernului maltez după ce au trimis întrebări cu privire la o carte despre asasinarea lui Daphne Caruana Galizia;
  • amenințând pe Global Witness după ce i-au trimis acuzații magnatului minier Dan Gertler pentru ca acesta să comenteze;
  • amenințând Guardian, Daily Telegraph și Financial Times în numele guvernului maghiar;
  • și prin trimiterea în judecată a jurnalistei independente Clare Rewcastle Brown după ce a expus unul dintre cele mai mari scandaluri financiare din lume, 1MDB.

Se spune că prin activitatea sa, firma a contribuit la denumirea Londrei drept „Town Called Sue”, unde procesele abuzive împotriva libertății cuvântului sunt la ele acasă.

Reclamantul Internațional al Anului

Categorie care a vizat cele mai nerușinate eforturi de către un reclamant internațional în a folosi instanțele europene pentru a reduce la tăcere critica și presa nefavorabilă. Premiul se acordă conglomeratului de ulei de palmier, Korindo.

Korindo – un conglomerat de ulei de palmier, exploatare forestieră, industrie eoliană, cu sediul în Indonezia – a atras critici internaționale pentru angajarea în defrișări pe scară largă și nesocotirea drepturilor popoarelor indigene din Papua, Indonezia. Korindo a răspuns acestei critici cu intimidare juridică și un caz SLAPP într-o instanță din Germania. După ce a amenințat mai întâi Forest Stewardship Council (FSC) – un organism de certificare a lemnului – cu o scrisoare de „încetare și renunțare”, organizația a fost de acord să cenzureze puternic 3 rapoarte separate privind practicile lui Korindo în care s-au găsit „dovezi clare și convingătoare” că această companie a încălcat drepturile indigenilor și a defrișat păduri tropicale cu valoare de conservare ridicată.

Compania a trimis, de asemenea, amenințări juridice către o serie de ONG-uri și radiodifuzori. În 2020, o companie afiliată Korindo a inițiat un SLAPP împotriva Rainforest Rescue (Rettet den Regenwald) și a Centrului pentru Politică Internațională (CIP) din Washington, D.C. Procesul a fost intentat de producătorul de turbine eoliene PT Kenertec Power Systems, în ciuda faptului că nu au fost aduse acuzații împotriva lor (statutul Kenertec de reclamant legitim este în prezent contestat în instanță).


CASE este o coaliție de organizații neguvernamentale din întreaga Europă unite ca recunoaștere a amenințării reprezentate de câinii de supraveghere publică de procesele strategice împotriva participării publice (SLAPP).