Plata cu deşeurile pentru transportul public, introdusă într-o acțiune-pilot în Constanța
Locuitorii și turiștii vor putea circula cu mijloacele de transport în comun, plătind la schimb cu PET-uri și doze de aluminiu, anunță reprezentanții Asociației Act for Tomorrow. Constanța poate deveni primul oraş din România care introduce plata cu deşeurile pentru transportul public, în sezon estival, dacă administrația locală consideră acțiunea-pilot din această săptămână una de succes.
Vineri, 21 mai 2021, locuitorii și turiștii din Constanța vor putea circula cu mijloacele de transport în comun în schimbul a 3 deșeuri colectate. Campania “Schimbă PET-ul cu biletul” este lansată astfel de Primăria Constanța şi Asociația Act for Tomorrow, cu sprijinul echipei Constanța – Capitala Tineretului din România 2021-2022 , Kaufland Romania și Green Ambalaje, în contextul ediției din acest an a Zilelor Municipiului Constanța și a programului național „Vinerea Verde”, lansat de Ministerul Mediului.
Campania este o premieră pentru România, ea având, atât obiectivul încurajării folosirii transportului public, cât și obiectivul de a promova colectarea și reciclarea deșeurilor, care pe lângă faptul că vor fi transformate în noi resurse, în acest context facilitează și accesul locuitorilor la transportul public. Acțiunea pilot de vineri, 21 mai, se va desfășura în următoarele stații CTBUS: Far; Gară CFR; Poarta 2 Port – Tribunal; Cap de linie Tomis Nord (Cireșica); City Park Mall.
Cum funcționează?
- Cei dornici să participe trebuie doar să aibă la ei 3 PET-uri sau doze de aluminiu, de orice dimensiune și să le predea la unul dintre punctele de colectare din cele mai circulate stații din Constanța, unde vor fi întâmpinați de voluntarii campaniei.
- Aceștia le vor oferi în schimbul deșeurilor un bilet, valabil pe orice linie, pe durata întregii zile.
- Costul biletelor este suportat integral de către partenerii privați ai acestei campanii.
- Toate PET-urile colectate în cadrul campaniei vor fi transmise către fabricile de reciclare Green Ambalaje, unde vor fi transformate în noi resurse.
În funcție de rezultatele acțiunii pilot derulate vineri, 21 mai, autoritățile locale și partenerii acțiunii iau în calcul extinderea acesteia în fiecare vineri, pe întreaga perioadă a sezonului estival. Campanii similare au fost desfășurate și în alte mari orașe din lume și au avut rezultate extrem de bune: Roma (Italia), Istanbul (Turcia), Beijing (China), Surabaya (Indonezia). De exemplu, în Istanbul, în primul an al campaniei au fost colectate 4,1 milioane de PET-uri, echivalentul a 75.000 kg de plastic, mai informează reprezentanții Act for Tomorrow.