Libertatea presei în Belarus și acțiunile privind digitalizarea educației, discutate în Parlamentul European
Activitatea în Parlamentul European este una intensă și axată pe problemele actuale ale continentului, informează europarlamentarul Botoș (USR PLUS). Pe agenda dezbaterilor este inclusă și libertatea presei în Belarus, țară care de un an de zile și-a intensificat lupta pentru democrație, în ciuda faptului că presa este controlată de președintele Lukașenko. La discuțiile Comisiei de Cultură și Educație (CULT) a participat și Comisarul pentru piața internă, Thierry Breton.
Libertatea presei este un subiect destul de dificil pentru că această libertate poate fi condiționată politic, dar și economic. Atunci când puterea politică are control asupra independenței economice a jurnaliștilor și instituțiilor de presă, nu mai putem vorbi despre presă liberă. Situația aceasta, a zonei gri a libertății de presă, o întâlnim și în câteva țări din Uniunea Europeană, din păcate, precizează europarlamentarul Vlad Botoș (USR PLUS).
Pe 25 martie, bielorușii au comemorat Ziua Libertății, o zi de sfidare împotriva regimului Lukașenko, care nu s-a sfiit să reacționeze prin represalii. Ca reacție la astfel de încălcări sistematice ale drepturilor omului, prezente în țară nu doar în ultimii ani, Parlamentul European a lansat pe 26 martie platforma de discuții și coordonare strategică privind lupta împotriva impunității în Belarus.
Această inițiativă vine ca răspuns la nevoile concrete ale organizațiilor din Belarus pentru drepturile omului. Scopul său este de a oferi un spațiu pentru ca toți actorii relevanți să se reunească, în vederea explorării modalităților de a oferi sprijin operațional și strategic acelor organizații ale societății civile din Belarus care colectează dovezi ale încălcării drepturilor omului în țară.
Infrastructura digitală pentru educație
Comisia Parlamentului European a avut un schimb de opinii și cu comisarul pentru piața internă, Thierry Breton, în cadrul ședinței din 19 aprilie 2021. Europarlamentarii vor lucra intens în lunile următoare la o serie de dosare legislative importante precum Legea serviciilor digitale (DSA) și Legea piețelor digitale (DMA), precum și planul de acțiune digitală pentru mass-media și planul de acțiune pentru proprietatea intelectuală.
Comisarul Breton și-a exprimat punctul de vedere în acest sens și a prezentat acțiunile și inițiativele viitoare ale DG CNECT. Reprezentantul Comisiei Europene a răspuns și întrebării adresate de către europarlamentarul român legată de evaluarea și intervenția Comisiei pentru dezvoltarea infrastructurii digitale în zonele din UE unde nu există interes economic pentru a o dezvolta. Primii care intră, în opinia Comisiarului în actul educațional digital sunt profesorii, pentru că aceștia vor forma la rândul lor copiii. Obiectivele Comisiei în acest domeniu pot fi sprijinite și atinse prin Planul de Redresare, Statelor Membre fiindu-le solicitate propuneri concrete în acest sens, dar și pentru programul „Next Generation EU”.
-
Pingback: Portal independent de știri din Belarus dezactivat în urma intervenției autorităților – Independentul