Vaccinarea la personalul medico-social din România: noi date certifică importanța și necesitatea vaccinarii pentru prevenirea COVID-19
Noi date privind stadiul îmbolnăvirilor în rândul personalului medical arată că o proporție covârșitoare dintre cei infectați nu au fost vaccinați. Până la data de 12 aprilie, din totalul personalului medico-social s-au vaccinat 291.812 persoane cu doza I și 261.435 cu doza II.
Evoluția infecției cu SARS-CoV-2 indică o scădere semnificativă a mediei săptămânale a cazurilor confirmate, de la aproximativ 70 de cazuri/zi, anterior debutului campaniei de vaccinare, la sub 20 de cazuri/zi (-71%), precizează autoritățile sanitare. Din 27 decembrie 2020 până pe 16 aprilie 2021 în România s-au administrat 4.078.614 de doze de vaccin (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), aducând numărul total de persoane vaccinate la 2.523.620.
În perioada 1 ianuarie – 11 aprilie 2021 au fost raportate un total de 2.481 de cazuri confirmate la personalul sanitar. Dintre acestea 81.3% nu primiseră încă nicio doză de vaccin. Un procent de 11.7% au fost confirmați în primele 20 de zile după prima doză de vaccin, iar 0.5% au fost confirmați la mai mult de 20 de zile după prima doză de vaccin. În ceea ce privește persoanele din sistemul medical care care au primit și a doua doză, 1.8% au fost confirmați în primele 20 de zile după, iar 4.6% confirmați la mai mult de 20 de zile.
Argumentul pentru vaccinarea unei proporții mari din populație
Vaccinarea împotriva COVID-19 este importantă pentru că reduce riscul de îmbolnăvire și riscul de a dezvolta o formă severă de boală. Vaccinarea este un instrument important pentru a opri răspândirea pandemiei, a scădea supraîncărcarea unităților sanitare, permițând astfel reluarea activității unităților sanitare la parametri normali.
De asemenea, cum a fost argumentat cu cazuri din alte țări (Regatul Unit al Marii Britanii, Israel), vaccinarea unui procent mare din populație determină scăderea transmisibilității coronavirusului. Iar prin urmare, sunt create condițiile pentru redeschiderea activităților socio-economice și înlesnirea liberei circulații.