Doar 3% din suprafața terestră mai este intactă ecologic
Impactul oamenilor asupra planetei nu se măsoară doar în gradul de urbanizare sau poluare, ci și în integritatea ecologică a zonei. Cu alte cuvinte, dacă fauna și flora este aceeași cu cea de acum 5 secole. Conform unei cercetări citate de NewScientist, eforturile de conservare ar trebui să se concentreze pe puținele zone terestre (3%) rămase intacte și să vizeze restabilirea integrității ecologice în zonele cu pierderi minime de specii, în timp ce acest lucru mai este încă posibil.
Majoritatea habitatelor terestre ale Pământului și-au pierdut integritatea ecologică, inclusiv zone clasificate anterior ca fiind intacte, spun cercetători internaționali. În prezent, doar aproximativ 2 – 3% din suprafața terestră ce ar putea fi considerată ca având aceeași faună și floră pe care le aveai acum 500 de ani, în timpurile preindustriale, înainte de apariția impacturilor umane majore, conform cu Andrew Plumptre, cercetătorul principal.
Integritatea ecologică cuprinde 3 măsuri privind cât de intact a rămas suprafața. Prima măsură este cât de multe schimbări ale terenului au făcut oamenii pe o anumită zonă. Apoi integritatea faunei este reprezentată de numărul de specii de animale pierdute dintr-un habitat. Iar în cele din urmă intactitatea funcțională măsoară dacă există suficiente animale din specii individuale pentru a fi în mod eficient parte dintr-un ecosistem funcțional.
Comunitățile indigene rol în menținerea integrității
Plumptre și colegii săi au combinat date despre impactul uman și pierderea speciilor de animale din diferite baze de date globale pentru a identifica integritatea ecologică a diferitelor regiuni. Unele dintre rezultate arată că doar 11% din siturile intacte din punct de vedere ecologic se află în arii protejate pentru mediu. Cu toate acestea, multe alte situri intacte, inclusiv părți din Sahara, Amazon și nordul Canadei, se află pe teritorii administrate de comunități indigene, care au jucat un rol în menținerea integrității ecologice.
Conservarea ecosistemelor intacte este esențială pentru menținerea biodiversității pe Pământ și, la rândul său, pentru serviciile pe care aceste ecosisteme le oferă oamenilor.
Kimberly Komatsu, Smithsonian Environmental Research Center (Maryland)
Cercetarea concluzionează că reintroducând între 1 și 5 specii diferite în situri care nu sunt complet degradate, integritatea ecologică ar putea fi restaurată pe aproximativ 20% din suprafața terestră a Pământului. Toată lumea interesată de fenomen se gândește să refacă habitatul degradat pentru a-l îmbunătăți, însă ce se subliniază în lucrare este importanța ne-concentrării doar pe restabilirea uneia dintre cele 3 măsuri ale integrității ecologice, cum ar fi cât de intact este habitatul, ci și asupra intactității faunistice și în special celei funcționale.