Deficitul de cipuri de pe mapamond, depășit abia în anul 2022?

Lumea se confruntă cu o lipsă de cipuri de computer din cauza unei furtuni perfecte de probleme. Pandemia globală, un război comercial, intensificarea unor fenomene climatice (incendii, secetă și furtuni de zăpadă) a adus producția de semiconductoare într-o poziție delicată. Situația nu este nouă, încă din decembrie 2020 marile companii care se bazează pe cipuri în produsele lor au făcut anunțuri legate de acest deficit. Rezolvarea acestei probleme nu va fi însă una rapidă.


După perioadele de carantină impuse de situația infectărilor cu coronavirus, revenirea consumului a dat peste cap industria producătoare de cipuri care își restrânsese activitatea pe fondul scăderii vânzărilor. Creșterea cererii fără precedent (în ianuarie, vânzările de cipuri au atins un record de 40 de miliarde de dolari) a făcut ca stocurile să fie epuizate!

Alex Ciutacu (Ziarul Financiar) menționa la începutul anului că industria auto globală se regăseşte acum într-o situaţie aproape identică cu cea din Japonia anului 2011, când cutremurul Tohoku și tsunamiul provocat de acesta au afectat producția de cipuri mai ales fabricile gigantului Renesas Electronics. „Până când au realizat producătorii auto că se îndreaptă spre o criză a cipurilor, ele erau deja rezervate de companii din toată lumea, de la producătorii de telefoane, la producătorii de console pentru jocuri video şi până la cei de computere – în contextul în care oamenii au cumpărat mai mult aceste produse, pe măsură ce restricţiile s-au prelungit iar oamenii au stat mai mult în casă.

Calculele comerciale și fenomenele meteo nefavorabile îngreunează problema

Dar cipurile nu se regăsesc doar în automobile, ci acum sunt aproape în toate produsele. Ceasurile, frigiderele, telefoanele, respectiv calculatoarele au nevoie de un cip pentru a funcționa, însă producția nu face față cererii imense. Specialiștii estimează că revenirea la nivelurile „normale” va dura 1 an, plus încă 6 luni suplimentare ca nivelurile de acțiuni de la diferite companii să atingă nivelurile normale. Există mai multe motive pentru care este oferit acest termen, printre care:

  • durata de producție pentru un cip este de aproximativ 26 de săptămâni;
  • fabricile de semiconductoare au capacitate limitată;
  • construirea de noi fabrici necesită investiții masive și durează câțiva ani;
  • producătorii sunt înclinați să-și concentreze eforturile pe cipurile pentru smartphone-uri și tablete, mai degrabă decât pe tehnologia mai veche utilizată în mașini, care are marje de profit mai mici.

Pe lângă aspectele legate de dinamica comercială, schimbarea climei cântărește mult în ecuația deficitului de semiconductoare. Procesul de fabricație necesită multă apă, companiile mari necesitând și 156.000 de tone de apă/zi. Incendiile, secetele și vremea nefavorabilă fac ca producția să fie îngreunată și mai mult decât în mod normal.

Înspre un naționalism al producției de cipuri?

Toată lumea dorește să poată garanta propria aprovizionare cu cipuri, iar lipsa actuală a făcut din aceasta o prioritate și mai mare, informează NewScientist. O mare parte din aprovizionarea mondială cu cipuri de computer provine din Asia, mai exact din Taiwan, majoritatea fiind produse de Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Apoi s-a suprapus războiul comercial dintre SUA și China. Firma americană de cipuri Xilinx a trebuit să suspende unele vânzări către compania chineză de electronice de consum Huawei, după ce fostul președinte al SUA, Donald Trump, a pus Huawei pe o listă neagră comercială din cauza temerilor de securitate națională. China lucrează acum la construirea propriei producții de cipuri. Statele Unite ale Americii fac același lucru și contractează TSMC să construiască o fabrică de cipuri de 12 miliarde de dolari pe propriile sale maluri.