Ce presupune retragerea sprijinului politic din partea USR PLUS pentru Florin Cîțu?
Demiterea Ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, nu a rămas fără repercursiuni politice pentru premierul Florin Cîțu. Birourile Naționale ale USR și PLUS, reunite într-o ședință de urgență au decis că nu mai îl susțin în funcția guvernamentală pe actualul prim-ministru. Dar ce presupune acest lucru și cum se încadrează anunțul în peisajul politic autohton?
„Demiterea ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, este o decizie unilaterală și imatură a premierului Florin Cîțu care pune sub semnul întrebării capacitatea domniei sale de a conduce un guvern de coaliție funcțional”, consideră USR PLUS. Interimatul ministerului a fost preluat de premier după ce vicepremierul Barna nu a dorit acest lucru. Președintele Iohannis a acceptat propunerea lui Cîțu. Liberalul a precizat că va asigura interimatul Ministerului Sănătăţii până când colegii de coaliţie vor numi un ministru care să preia aceste atribuţii.
Decizia luată în mod unilateral este evident un lucru împotriva ideii și modului de operare a unei coaliții, pe acest subiect pronunțându-se deja la începutul săptămânii președintele PNL, Ludovic Orban, respectiv cel al USR, Dan Barna. „De la bun început am decis să lucrăm în echipă pentru a reforma România și până azi așa au fost luate deciziile comune”, se precizează în concluzia luată ieri seară de BN ale USR PLUS.
Din acest moment, Florin Cîțu nu mai are susținerea Alianței USR PLUS pentru rămânerea în funcția de prim-ministru.
Deciziile celor din USR PLUS ar avea consecințe pentru premier care din acest moment poate fi demis de la fruntea Guvernului. Chiar mai mult, ședința Coaliției solicitată de USR PLUS ar fi axată exclusiv pe retragerea sprijinului politic pentru premierul Cîțu.
Motivațiile pentru care liberalul nu mai poate ocupa funcția se referă la asumarea de către întreaga coaliție a unui proces de reforme (inclusiv în sănătate unde depolitizarea este esențială), iar acțiunea unilaterală a lui Florin Cîțu -fără vreo evaluare, fără vreo consultare- îl plasează în afara acestei asumări.
Ce scenarii ar putea urma?
Prin urmare, putem vedea repetat cazul Grindeanu, în care premierul din 2017 a refuzat să plece din fruntea Guvernului chiar dacă partidele care l-au nominalizat după alegerile parlamentare au decis că nu îl mai susțin. Rămâne de văzut dacă președintele PNL, Ludovic Orban, va cere lui Cîțu să facă pasul în spate sau nu se va implica.
Situație în care este posibil ca o moțiune de cenzură, depusă de oricare dintre partidele din Parlament, să obțină voturile necesare pentru a trece, Guvernul Cîțu neavând o majoritate confortabilă cum era cazul coaliției PSD-ALDE din trecut.
În martie 2020, demisia lui Florin Cîțu din propunerea de ocupare a șefiei Guvernului, chiar înainte de votul de învestitură din Parlament, a luat prin surprindere întreaga lume politică, inclusiv pe cei din PNL. La puțin peste 1 an de la acea răzgândire nemotivată, s-ar putea ca politicianul să ajungă din nou în afara actului de decizie guvernamental.