De ce este important desenul în curricula şcolară?

Desenul are valoare creativă, expresivă și educativă, fiind fundamental pentru traducerea și analizarea lumii. Desenul a cunoscut o renaştere în ultimii douăzeci de ani în Marea Britanie. De la Campania pentru Desen până la rețeaua de cercetare a desenului, de la săli speciale de desen până la centrul Rabley, asistăm la o proliferare a pasiunii, efortului și energiei, însoțită de expoziții muzeale, cursuri, profesori, publicații și conferințe dedicate desenului.


Toate acestea au fost stabilite în căutarea înțelegerii, dezvoltării și promovării desenului, iar mulți din interiorul și din afara sectorului creativ suportă atracţia unor dovezi, atât sofisticate ca mijloace de gândire și comunicare, cât și ca o activitate pentru oricine care e şi amator.

În anii 1990, resursele dedicate desenului erau mult mai superficiale. La Gloucestershire College of Art (acum Universitate), echipa de acolo a predat un program structurat care a început cu un curs intensiv de desen ca o introducere la sistemele de bază și principiile limbajului vizual, cât și în pictură. Nevoia de exemple actuale a fost evidentă, mai mult decât orice, pentru a asigura vitalitatea aplicației unui elev și a practicilor sale.

Jerwood Drawing Prize a crescut în fața acestei nevoi și s-a dezvoltat în urma Bienalei Internaționale de Desen Cleveland care a luat sfârșit în 1996, după 23 de ani, iar ca proiect succesor, a fost naşterea proiectului Malvern Open Drawing, fondată în 1991. Proiectul a avut o oportunitate dublă: să faciliteze înțelegerea practicii actuale de desen; și să ofere studenților o experiență profesională ca parte a curriculumului şcolar pentru a organiza și a înțelege procesul unei expoziții deschise tuturor. Scopul general este afirmarea valorii desenului, iar proiectul este unul tangibil. Fondatorii au primit un sprijin fenomenal de la un număr mare de finanțatori, campioni și susținători ai desenului în cadrul instituției specificate mai sus, aderând la familia de proiecte Jerwood Charitable Foundation în 2000 și redefinind domeniul lor de aplicare la nivel naţional.

Permite vizualizarea și dezvoltarea percepțiilor și a ideilor

Desenul rămâne o activitate centrală și esențială în munca multor artiști și designeri – o piatră de temelie și un instrument de explorare creativă care descrie descoperirile vizuale. Acesta permite în mod fundamental, vizualizarea și dezvoltarea percepțiilor și a ideilor. Cu o istorie la fel de lungă și intensă ca istoria culturilor globale, actul de a desena rămâne un mijloc fundamental de a traduce, documenta, înregistra și analiza lumea în care le trăim. Rolul desenului în educație rămâne unul de natură critică și nu e doar pentru disciplinele creative din artă și design pentru care este şi fundaţia propriu-zisă, ci şi pentru disciplinele din afara celor creative.

Ca limbaj vizual primar, esențial pentru comunicare și expresie, desenul este la fel de important ca dezvoltarea abilităților scrise și verbale. Nevoia de a înțelege lumea prin mijloace vizuale ar părea mai acută ca niciodată; imaginile transcend barierele limbajului și sporesc comunicarea într-o lume din ce în ce mai globalizată.

Pe lângă nevoia de abilitate în desen pentru cei care fac parte din industria sectoarelor creative – animație, arhitectură, design, modă, film, teatru, performanță și industriile comunicării – desenul este, de asemenea, utilizat pe scară largă şi într-o serie de alte profesii ca mijloc de dezvoltare, documentare, explorare, explicare, interogare și planificare. Aceasta include domeniile științei, tehnologiei, ingineriei, matematicii, medicinei și sportului.

Cu siguranță, acest lucru ar trebui să afirme că desenul este o parte esențială a curriculumului la toate nivelurile pentru toate disciplinele și ceva pentru care trebuie creat un angajament clar. Desenul ar putea fi liantul din centrul tuturor disciplinelor pentru copii.