[Cetățenii întreabă] Unde a ajuns sistemul de transport public cu tramvaiul în Arad?

Transportul public cu tramvaiul în Arad a suferit în ultimii ani și nici nu am inclus în acestă afirmație anul pandemic 2020, cu scăderea numărului de tramvaie puse în circulație și orarele ciudate (la fiecare jumătate de oră sau chiar mai rar). De multă vreme tot ce ține de acest serviciu public parcă este sabotat de către cei care ar trebui să-l administreze cu grijă și mândrie.


Începând cu stațiile puse anapoda, DUPĂ semafor, „sistem” pus în funcțiune de către ex-primarul Falcă după un așa-zis studiu de specialitate, tramvaiul ajunge să oprească de DOUĂ ORI, o dată la semaforul înaintea stației și încă o dată în stație!

Și când ajungi în stație, dacă ai ghinonul de a ploua sau a fi arșiță afară, trebuie să te înghesui sub „umbrela” de câțiva metri pătrați pe care tot aceeași administratori ai orașului au avut tupeul să le numească „acoperitoare”. Problema persistă de ani de zile, cetățenii se plâng, au făcut sesizări pe această temă, dar primarul se ocupă doar de gurile de canal se pare…

Așa că bravii călători din tramvaiele arădene (apropo, acestea fiind motiv de mândrie pentru politicienii care conduc orașul doar în campanie electorală când mai iese din fabrică două vagoane de câteva milioane de euro), noi cei care nu avem monetarul de a merge cu mașina sau cu taxiul, ne cumpărăm bilețelul de la automatul de bilete, dacă funcționează. La un preț de 3 lei pe călătorie, cel mai mare din zona asta de vest.

Despre abonament ce să mai spunem, pe TOATE liniile, fără posibilitatea de ați cumpăra doar pe o linie, la un preț mai mic și discriminarea față de călători vis a vis de tipul de bilet achiziționat. Biletul compostabil este valabil pe o singură linie până la coborâre, iar cu cel cumpărat la automat cu valabilitatea de una oră, poți schimba câte tramvaie vrei în termenul valabilității.

Nu este suficient doar achiziționarea de tramvaiele noi, care aduc un plus de culoare, trebuie amanajate stațiile de tramvai într-un mod atragător, poate cu reclame, wi-fi, încărcătoare de telefoane, panouri de informare a călătorilor cu numărul tramvaiului care urmează să vină și în câte minute ar trebui să ajungă în stație!

Cu chiu cu vai ajungi să prinzi tramvaiul, poate chiar fugind între semafoare și stațiile anapoda, cu biletul luat dinainte cu câteva zile ca să nu riști nefuncționalitatea aparatelor (din stații sau tramvai) și crezi că poți ajunge liniștit la destinație. FALS! Dacă ai anumite trasee pe care Primăria Arad nu le-a gândit, ajungi să schimbi două tramvaie pentru a ajunge dintr-un cartier în altul, așteptând mult după legături și poate chiar cheltuind în plus pe un alt bilet.

Astfel, regândirea traseelor este necesară pentru a ajunge cu ușurință la destinație. De exemplu, din Cartierul Confecții nu poți ajunge la gară, trebuie să schimbi la UTA, sau din Micalaca nu poți ajunge în Aradul Nou pe linie directă.

Compania de transport prestează un serviciu public, deci nu ar trebui pusă problema ca ea să fie profitabilă, dar să se organizeze de așa natură să atragă niște fonduri credem că s-ar putea. Rețeaua de tramvaie din Arad este a doua ca lungime din România, după București. Poate ar fi interesant să achiziționăm niște tramvaie supraetajate ca pe timp de vară, la o cafeluță sau un suc vizitatorii orașului nostru și chiar noi cetățenii să putem face un tur al Aradului. Suntem convinși că sunt mulți concetățeni care nu au văzut toate cartierele orașului.

Așa arată sistemul de transport public în Arad, oraș cu aspirații (doar verbale) europene.