10 întrebări nerostite despre exproprierea terenului fostei fabrici „Tricoul Roșu”
În ședința Consiliului Local Municipal din 31 martie, Primăria Arad a reușit să își treacă la vot inițiativa de expropriere a 25.811 mp din zona A a orașului. Suprafața ar urma să fie transformată în parc (cu mobilier urban, ateliere de creație și parcări) însă întrebările cele mai importante -legate de banii din bugetul local care urma să fie plătiți proprietarului terenului dar și altele- nu au fost puse.
În toamna anului 2016 apărea în spațiul public ideea amenajării unui parc în zona lăsată liberă după demolarea fostei fabrici „Tricoul Roșu”, tocmai de la fostul primar Gheorghe Falcă, cunoscut pentru ideea de a demola un parc (Parcul Eminescu) pentru a face loc unei parcări subterane. Dar după alegerile din vara anului 2016, fostul primar avea o altă preocupare: unde să (nu) amplaseze Monumentul Marii Uniri de la 1918, așa că a sugerat terenul de la „Tricoul Roșu” drept posibilă destinație. Spațiul acela nu este însă de recent în atenția Primăriei Arad, încă din 2007 apărând informații în presa locală privind „apariția” unui mall sau hypermarket. În anul 2008 se pare că firma S.C. Europolis S.R.L. a achiziționat terenul fostei fabrici și de atunci s-a tot vehiculat ideea construcției unui centru comercial.
Revenim la HCLM nr.54/2017, unde se preciza intenția de achiziționare a terenului de 20.341 mp (ceilalți 5.470 mp s-au adăugat în 2020), care va urma să fie transformat în zonă de parc (cu mobilier urban, ateliere de creație și… parcări). Ceea ce trebuie precizat despre acest demers (aspect reamintit de unul dintre consilierii municipali în ședința din 31 martie) este că acea comisie de negociere s-a întrunit o singură dată. La lipsa vreunui rezultat al acelei comisii, în care tot Primăria asigura dialogul cu proprietarul, răspunsul actualului primar Călin Bibarț a fost simplu: nu au mai răspuns oamenii de la celălalt capăt al telefonului.
Cum se stabilește prețul?
2017 | 2021 |
Art. 2 După manifestarea intenției de vânzare a proprietarului terenului prin transmiterea unei oferte de preț, se va proceda la stabilirea valorii justede cumpărare care se va face după verificarea și actualizarea datelor cadastrale, pe baza Raportului de evaluare a imobilului și a Raportului de verificare al acestuia. | Art. 4. După aprobarea indicatorilor tehnico-economici se va proceda la stabilirea sumei aferente despăgubirii, pe baza Raportului de evaluare a imobilului întocmit având în vedere expertizele întocmite și actualizate de camerele notarilor publici. |
Prin hotărârea din 2021 s-a abrogat HCLM nr. 54/2017, prin urmare se aplică la stabilirea prețului expertizele realizate de camerele notarilor publici. Verificarea tabelelor cu valorile stabilite găsim suma de 185 euro / mp pentru zona aceea a orașului. Acest lucru ar însemna un total de 4.775.035 euro minim doar pentru teren, fără amenajările ulterioare care ar trebui să fie cheltuite pentru a aduce suprafața deșertică actuală la una acceptabilă pentru uz public. Și din acest moment urmează întrebările care ar trebui puse, nu doar de către politicienii din Arad ci și organele care supraveghează cheltuirea banului public (de la Camera de Conturi până la organele penale).
1) Cum de suma de 200.000 euro pentru clădirea Teatrului Vechi este prea mare pentru bugetul local, însă cea de 4.775.035 euro este ceva despre care Primăria Arad nu are nicio preocupare?
2) De ce în orașul unde singurele exproprieri s-au făcut pentru drum de legătură sau autostradă, Primăria dorește cu toată puterea obținerea acelui teren imens și central?
3) De ce nu dorește Primria Arad amenajarea unui parc într-o zonă a orașului în care nu există spațiu verde disponibil în vecinătate și unde chiar are terenuri (sau ar putea să le obțină prin transfer de la Consiliul Județean Arad)?
4) De ce a respins Primăria Arad în septembrie 2019 PUZ-ul pentru construcția unui bloc solicitat de proprietar?
5) Cum de liberalii, despre care se presupune că apără dreptul la proprietate privată, nu au niciun cuvânt de spus pe marginea acestui refuz respectiv expropriere?
6) De ce înainte să se finalizeze procesul pentru PUZ-ul respins, Primăria a aprobat un PUZ propriu pentru amenajarea „unei zone verzi și de agrement” pe care o dorește acolo?
7) Cum este posibil ca Primăria să fie în proces cu un proprietar însă pe suprafața disputată să fie organizate evenimente cu sprijinul instituției (festival de bere, curse de motociclete) ?
8) Când instanța a dat câștig de cauză proprietarului în decembrie 2020 și un consilier municipal și-a exprimat reticența privind dreptul de proprietate pe care instanța îl va apăra în defavoarea Primăriei Arad, de ce aceasta din urmă continuă cu demersul de expropriere?
9) Este posibil ca ideea unui parc în prelungirea altui parc (Pădurice) s-ar putea să nu fie justificare destul de puternică pentru nevoia exproprierii în fața instanțelor de judecată?
10) Dacă prețul terenului va crește din cauza PUZ-ului pentru bloc de locuințe depus de proprietar, se va plăti o sumă și mai mare decât cea stabilită de expertizele notariale?
-
Pingback: Trei alternative rapide și mai ieftine pentru un parc decât „Tricoul Roșu” (FOTO) – Independentul
-
Pingback: Topul celor mai interesante articole din 2021 – Independentul