Prea puține progrese în runda 5 de negocieri privind Legea Europeană a Climei

S-au făcut puține progrese în cea de-a cincea rundă de negocieri privind Legea Europeană a Climei, în ciuda presiunii anunțate public din partea Portugaliei care deține Președinția rotativă a Consiliului UE pentru ca proiectul de lege să fie finalizat până la finele lunii aprilie. Discuția purtată în spatele ușilor închise s-a axat pe subiecte cum ar fi obiectivele UE 2030 și 2050 privind schimbările climatice.


Trialogul dintre cele trei instituții europene (Parlamentul, Consiliul de Miniștri, respectiv Comisia Europeană – care acționează mai degrabă ca un mediator) nu a avut rezultate prea pozitive în urma întâlnirii de vinerea trecută. Michael Bloss, europarlamentarul german al Verzilor, care face parte din echipa de negocieri a Parlamentului European, a declarat că „nu s-a realizat nimic” și „nu există progrese”.

Membrii Parlamentului European se așteptaseră la progrese substanțiale în ceea ce privește propunerile de introducere a unui buget de gaze cu efect de seră și de înființare a Consiliului European pentru Schimbări Climatice (un organism consultativ științific al UE al cărui rol este să verifice alinierea blocului la obiectivele climatice de la Paris) precizează Euractiv. Citând reprezentanți ai organizațiilor de mediu, presa europeană au arătat că deși eurodeputații au venit cu ideea de a găsi un compromis, Consiliul de Miniștri -care reprezintă cele 27 de state membre ale UE- nu a prezentat nimic nou de la ultima negociere, neavând un mandat pentru a face concesii, doar a tras de timp.

Poziția negociatorului principal din Parlament, Jytte Guteland, a fost mai diplomată și s-a axat pe a scoate în evidență părțile pozitive. Astfel, s-ar fi înregistrat „unele progrese în ceea ce privește întrebările de dimensiuni medii”, lăsând loc pentru întrebările mari la viitorul trialog. Una din acestea este reprezentată de insistența Comisiei Europene asupra unui obiectiv „net” al emisiilor, care ia în considerare și eliminarea carbonului din agricultură și silvicultură.

Parlamentul, la rândul său, dorește un obiectiv separat pentru eliminarea emisiilor de carbon, afirmând că abordarea „netă” va încuraja inițiativele de plantare a copacilor ca înlocuitor pentru reducerea emisiilor din industrie, acest termen folosit de Comisie conținând numeroase lacune, cauzând probleme în ceea ce privește contabilitatea carbonului și nefiind suficient de precis. Procesul început în martie 2020 ar fi trebuit finalizat până la sfârșitul lunii aprilie, așa cum dorește Portugalia, care deține Președinția rotativă a Consiliului UE de șase luni. Acest lucru ar putea fi întârziat din cauza pozițiilor de neclintit al fiecărei părți dar și a vacanțelor cauzate de sărbătorile pascale.