Când va obține PMP recompensa pentru sprijinirea administrației PNL din municipiul Arad?

De la alegerile locale din 2020 au trecut aproape 6 luni, iar administrația locală încă nu funcționează la capacitate maximă. Una dintre funcțiile de viceprimar nu a fost atribuită, lăsând aparatul executiv local incomplet, iar conducerea Primăriei nu a oferit nici un indiciu privind data când acest lucru se va întâmpla. Având însă în vedere că PNL a avut nevoie în câteva cazuri să treacă anumite proiecte la vot în CLM, cu sprijinul PMP, oficializarea poziției în arcul puterii locale a partidului înființat de Traian Băsescu trebuie să aibă loc în curând.


Poziția Partidului Mișcarea Populară în administrația locală din municipiul Arad este incertă pentru necunoscători. Dacă cineva ar selecta anumite momente, cum este ședința comisiei de evaluare a proiectului de management al Filarmonicii Arad pentru anii următori, ar fi tentat să creadă că PMP, prin unul dintre reprezentanții acestuia în Consiliul Local Municipal, ar lucra împotriva intereselor Primăriei și PNL.

Însă la o privire mai amănunțită, cum este cazul aprobării evaluării lui Doru Orban sau cel al votării viceprimarului Lazăr Faur, sprijinul PMP a fost esențial. Nu ar fi la o primă susținere de acest fel, reprezentanții județeni ai partidului oferind în mandatul 2016-2020 voturile necesare majorității PNL din Consiliul Județean Arad. Drept urmare, președintele filialei, Florin Remețan, a fost numit director economic la ADI Apă Canalizare în 2017, iar o serie de membrii PMP au fost la rândul lor numiți în Consiliile de Administrație al diferitelor companii publice, cum ar fi Aeroportul Arad.

Reprezentanții PMP nu sunt doar dornici să obțină poziția de viceprimar, ci și îndreptățiți prin votul obținut la alegeri, cântărind la fel de mult în artimetica puterii locale ca UDMR. Și nu ar fi, din nou, la o premieră, în 2012 un alt partid nou-intrat în CLM obținând poziția de viceprimar în schimbul sprijinului oferit majorității PNL în administrația locală. Odată cu numirea prefectului din partea UDMR și a renunțării la funcții executive al fostului viceprimar din ultimele două decenii, Levente Bognar, este logic ca PMP să fie cel care va numi cel de-al doilea viceprimar.

După eșecul PMP de la alegerile parlamentare, Cristian Galea ar fi declarat pentru Sorina Ambruș (Jurnal Arădean/ARADON) că „Noi ne-am poziționat corect în această alianță, am creat un parteneriat format din trei partide și, chiar dacă la primul vot a existat un prim blocaj, sunt optimist în ceea ce privește alegerea mea pentru a doua funcție de viceprimar.

Când se va termina însă răbdarea celor de la PMP sau a lui Galea în mod special? Cu un buget local care are nevoie de susținerea unei majorități stabile și cu tot mai multe inițiative ale Opoziției, cum este cazul achiziției clădirii Teatrului Vechi, reprezentanții partidului lui Băsescu ar putea să își numească în sfârșit membrul de partid în funcția de viceprimar, oficializând participarea la actul administrativ local.