„Băncile renunță la cărbune, Statul român compensează”

Asociația Bankwatch România atrage atenția că Statul compensează în direcția poluării cu cărbune chiar dacă mediul financiar bancar renunță la a mai finanța activitățile care emit gaze cu efect de seră.


BCR, una dintre cele mai mari bănci din România a anunțat că renunță la finanțarea activităților pe bază de cărbune, decizia fiind luată la nivelul grupului Erste din care face parte, întru susținerea eliminării cărbunelui din mixul energetic până în 2030. Conform Politicii de Finanțare Responsabilă a grupului, banca nu va mai acorda finanțări pentru susținerea activității din industria cărbunelui, dar va continua să susțină, cu îndeplinirea anumitor condiții, tranziția către energie sustenabilă (energie verde și proiecte de gaze, utilizat ca și combustibil de tranziție), au declarat reprezentanții BCR pentru Profit.

Ecologiștii de la Bankwatch subliniază că în timp ce sectorul financiar-bancar face pași importanți înspre direcția bună, guvernul României vrea să ofere 1,3 miliarde de euro ajutor de stat pentru cărbune în următorii 5 ani și nu pregătește un plan pentru renuanțarea la acest combustibil, deși este clar în declin. În prezent 20% din electricitatea produsă în România provine din cărbune, plus termoficarea câtorva orașe.

Cazul CE Oltenia, emblematic pentru blocajul în poluare a Guvernului

Comisia Europeană a concluzionat despre dosarul privind ajutorul de stat la CE Oltenia că planul de restructurare nu va face compania viabilă! Mai mult decât atât, Comisia von der Leyen arată că veniturile pe care le preconizează compania sunt incerte, pentru că se bazează pe o modificare a legislaţiei care, la rândul ei, nu a primit aprobare de la Bruxelles.

În acest stadiu, este puţin probabil ca ajutorul de restructurare planificat de Guvern în vederea sprijinirii planului de restructurare prezentat să îndeplinească criteriile de compatibilitate prevăzute în Orientările privind ajutoarele de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate, se mai arată în documentul Comisiei Europene.

În cazul CE Oltenia, BCR are o expunere de 23,7 milioane de euro, două treimi fiind finanțări pentru îmbunătățiri de mediu la capacitățile de producție Isalnita și Rovinari, iar o treime (7 milioane euro) fiind o finanțare de achiziții de certificate CO2 pentru cota aferentă anului 2019. În linie cu noua Politică de Finanțare Responsabilă a grupului Erste, achiziția de certificate CO2 nu va mai fi finanțată.

Reprezentanții băncii au mai menționat tot pentru sursa menționată anterior că finanțările pentru proiecte care fac tranziția către energie sustenabilă rămân deschise, însă CE Oltenia trebuie să vină cu propuneri concrete și să anunțe în ce exact va dori să investească.