Delegația europeană a USR PLUS susține Certificatul de deplasare fără discriminare în contextul pandemiei de COVID-19

Delegația USR PLUS consideră că propunerea Comisiei Europene de a avea un certificat comun european care să ateste vaccinarea, testul PCR sau dezvoltarea naturală a anticorpilor împotriva COVID-19 va facilita reluarea liberei circulații între statele membre. Libera circulație este una dintre valorile Uniunii și un drept fundamental al cetățenilor europeni care vor putea relua deplasarea fără restricții în UE.


Prin reprezentanții săi la Bruxelles, USR PLUS susține propunerea Comisiei la nivel european pentru că evită crearea a două categorii de europeni, vaccinați și nevaccinați, și dă posibilitatea cetățenilor să opteze asupra modului în care atestă că nu sunt infectați cu virusul SARS-COV-2.

O abordare comună asupra modului în care certificatele care atestă vaccinarea, testarea sau imunizarea printr-un document recunoscut de toate statele membre ale Uniunii va ajuta muncitorii transfrontalieri, industria turismului, cea aviatică și va opri carantinarea cetățenilor care trebuie să călătorească în scopuri esențiale, susțin reprezentanții USR PLUS.

Este nevoie de o cântărire cu bună măsură a acestei teme pentru a nu discrimina o parte dintre cetățenii care fie nu au încă acces la vaccin ori nu au voie să se imunizeze astfel din motive medicale sau alte considerente.

Dacian Cioloş, președinte al Grupului Renew Europe din Parlamentul European, europarlamentar USR PLUS

Soluția propusă de Comisie acum este cea corectă pentru că nu discrimizează dar în același timp facilitează circulația, iar evitarea termenului „pașaport” sau orice cuvânt care poate fi asociat cu ideea de granițe în Uniunea Europeană este un alt aspect important, mai adaugă fostul premier al României.

Un document important nu doar pentru turiști ci și pentru milioane de români care muncesc în Europa.

Propunerea Comisiei Europene va trebui discutată și aprobată de Parlamentul European și de statele membre, care vor pregăti și implementarea logistică a eliberării și verificării certificatelor. De asemenea, Comisia pregătește până în vară infrastructura digitală care va certifica autenticitatea documentelor emise în toate statele membre

Este o soluție comună importantă care împiedică alegerea unor soluții bilaterale sau între grupuri mai mici de state”, a declarat Nicu Ștefănuță, europarlamentar USR PLUS și membru în comisia pentru Mediu, Sănătate publică și Siguranță alimentară.


Prezentul text reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al MEP Vlad-Marius Botoș, membru al grupului Renew Europe din Parlamentul European.