Apel la solidaritate internațională pentru a opri exploatarea gazelor de șist din America de Sud
Mai multe organizații din America Latină au trimis o scrisoare deschisă, solicitând ajutorul activiștilor pentru mediu din întreaga lumea. Ţările din sud se bazează pe investiții din partea instituțiilor financiare europene precum ABP, HSBC, The Bank of England, ING, Deutsche Bank și Credit Suisse pentru a funcționa.
În aceste ţări, fracking-ul este foarte prezent, şi reprezintă activitatea care transformă gazul și petrolul într-o afacere profitabilă pentru câteva mari corporații, care fac ca țările sărace să fie de acord cu subvențiile, să relaxeze controalele și să plătească pentru infrastructura necesară extracțiilor ce vor să aibe loc de desfăşurare. În schimb, țările sărace obțin un flux de bani care abia sunt suficienţi pentru o existență decentă a oamenilor. Fracking-ul pune în pericol sănătatea comunităților care trăiesc în jurul siturilor, durabilitatea pământului și a mijloacelor de trai, viitorul economiilor tuturor și siguranța apelor.
Vaca Muerta este un punct central pentru activitatea de fracking în Argentina, nefiind sinonim cu progresul arătat de mass-media la nivel internațional. Acolo se află familii bolnave care trăiesc la câțiva metri distanță de fântâni şi situri contaminate. Casele „tremură” în Sauzal Bonito și Añelo, în provincia Neuquén, într-o regiune în care nu existau cutremure înainte de începerea activităţilor de fracking, precum şi scurgerile de petrol, contaminarea acviferelor, neglijarea deșeurilor din urma lucrărilor, fântâni în ariile protejate și pe ținuturile native.
Totuşi, se poate observa că s-au început şi mobilizări masive în apărarea apelor împotriva contaminării acestora.
Între 2015 și 2018, companiile petroliere recunosc că au existat 3.368 de „incidente de mediu” în Vaca Muerta. În decursul anului 2018 au fost 934. Multe dintre aceste accidente sunt muşamalizate sub motivul simulărilor, astfel încât populația să nu îşi facă griji. Nimeni nu face nimic în acest sens, deoarece oamenii de la putere care ar trebui să controleze industria, se pare că au defapt alte motive şi legături cu accidentele şi ignoranţa privind această situaţie înfiorătoare.
Instituțiile precum ABP, HSBC, The Bank of England, ING, Deutsche Bank și Credit Suisse nu ar trebui să aibe acces la utilizarea banilor pentru finanțarea acestor aspecte regăsite la Vaca Muerta. În Marea Britanie, Franța, Germania, Elveția, Italia, Bulgaria și Republica Cehă, fracking-ul a fost deja interzis din cauza riscurilor pe care le prezintă pentru populațiile din jurul lor și pentru schimbările climatice, aşa că de ce se continuă investiții în fracking, la situri din locuri îndepărtate? Companiile de combustibili fosili cred că strigătele tuturor oamenilor nu vor fi auzite, însă, chiar dacă le ignoră, daunele produse de industria lor vor ajunge în toate părţile planetei.