Un milion de elevi OFFLINE: au pierdut 24 de săptămâni de școală

La un an de la prima zi în care unitățile de învățământ din România s-au închis, iar școala s-a mutat în mediul online, aproape un milion de copii înscrişi în învăţământul preuniversitar din mediul rural se află în faţa unui moment critic, au menţionat reprezentanții World Vision România prin intermediul unui comunicat de presă.


Aproape un milion de elevi care nu au avut acces la internet din 2020 până în prezent au pierdut un total de 24 de săptămâni de şcoală, iar riscurile ca rata de abandon şcolar să înregistreze creşteri record sunt foarte mari, potrivit fundației World Vision România. Reprezentanții societății civile au subliniat că trebuie luate măsuri imediate pentru ca aceşti copii să depăşească pierderile de învăţare acumulate în perioada „școlii online”.

La începutul anului 2021, în continuare un total de 237.000 de elevi nu aveau acces la internet, iar alți 287.000 de elevi nu aveau echipamente pentru şcoala online. După decizia de redeschidere a şcolilor, peste 80% dintre profesori încă spun că au nevoie de formare în domeniul educaţiei digitale, iar aproape jumătate dintre profesorii din mediul rural care au răspuns unui sondaj al World Vision cred că elevii lor au pierdut din materie pe durata pandemiei. Potrivit aceleiași surse, 40% dintre elevii din mediile defavorizate (majoritatea înscrişi la şcolile din mediul rural) nu au făcut şcoală online din o serie de motive:

  • probleme financiare ale familiei ce nu le-au putut asigura un smartphone sau un calculator cu care să lucreze;
  • nu au avut conexiune la internet – unul din trei sate în care World Vision activează are zone cu semnal slab sau inexistent;
  • nu au avut un loc acasă unde să participe la lecţiile online;
  • profesorii nu au fost pregătiţi să predea şi să-şi examineze elevii online.

Și efecte sociale nu doar educaționale negative

Efectele pandemiei au fost resimţite inclusiv de familiile acestor copii. În vara anului trecut, 60% dintre părinţi nu au lucrat, iar 50% dintre familii nu au avut alimente şi produse de bază. World Vision România a încercat să se implice în acest sens, realocând fonduri pentru a susţine peste 24.000 de copii din programele sale cu alimente, produse de igienă, burse şi programe de educaţie remedială, pentru recuperarea materiei pierdute.

Legat strict de educație, World Vision România informează că peste 5.000 de copiii au primit tablete pentru a învăţa online, iar 4.000 de elevi susţinuţi de fundație au recuperat în curtea şcolii o parte dintre orele pierdute prin intermediul internetului. Peste 50% dintre copiii din programele Worl Vision de educaţie remedială şi-au îmbunătăţit rezultatele şcolare.