Concerte unice în lume cu instrumente din gheaţă
Gheața nu este primul lucru care vine în minte când vorbim despre concerte, însă instrumentele pe care le-au creat unii oameni au adus lumii un sunet unic și captivant în același timp.
După cum se dovedește, instrumentele de gheață produc un sunet foarte bun și foarte unic, unul pe care Tim Linhart, sculptorul american care a transformat bucăţi de gheaţă în instrumente, descrie experienţa ca fiind o puritatea și claritatea din tărâmul ceresc.
Linhart creează şi mini-documentare pe canalul său de YouTube, numit Great Big Story, unde Linhart a învățat, prin încercări și erori, cum să sculpteze o orchestră întreagă din nimic altceva decât apa înghețată, respectiv instrumente precum: vioară, viola, violoncel, contrabas, mandolină, chitară, banjo, xilofon, tobe și marimba. Linhart sculptează şi săli de concerte pe gheață şi anume, o încrucișare între un iglu uriaș și un amfiteatru micuț.
Există atât de mult potențial în gheață ca material acustic, am decis pentru una dintre sculpturile mele că aș vrea să construiesc o vioară gigantică, şi am avut un prieten care construia chitare și m-a întrebat cum va suna? Și această întrebare a înghițit o mare parte din restul vieții mele.
tim linhart, sculptor american
După ce a construit 19 orchestre de gheață și 11 săli de concerte de tip igloo, Linhart este cu siguranță un pionier. Dar nu este singur în această formă extremă de muzică. În 2000, primul concert mondial de muzică pe gheață a avut loc sub o cascadă înghețată în Lillehammer, Norvegia. Compozitorul și dirijorul, Terje Isungset, este încă unul dintre producătorii mondiali de muzică din gheaţă.
După ce a produs sute de concerte în întreaga lume, Isungset a cântat şi la cina de gală a Premiului Nobel din 2017, în care a participat renumita vocalistă suedeză de muzică tradițională Lena Willemark și care a început concertul cu o explozie de 10 secunde cântate printr-un corn sculptat din gheaţă.
Când am început să cânt cu instrumente din gheață curată, am descoperit sunetul său pur surprinzător de cald și de blând în comparație cu sunetul de gheață zdrobită de sub picioare, care este un sunet foarte rece.
Terje Isungset (pentru National Geographic)
Insungset a creat şi Festivalul de muzică pe gheață, desfășurat în fiecare an în Norvegia, pentru cei care doresc să se îndure la temperaturile extreme, necesare pentru ca instrumentele să își păstreze forma pe tot parcursul concertului.
Probleme precum mâinile calde și buzele care încălzesc instrumentele fac secțiunea de corzi să își modifice treptat tonul pe tot parcursul concertului, dar un mediu extern mai rece poate ajuta la prevenirea acestor probleme în ceea ce privește „materialul” instrumentelor. Cu toate acestea, sunt prezente şi alte provocări, precum degetele muzicienilor care încetinesc în mod normal din cauza frigului, iar buzele cântăreților care se lipesc de instrumentele lor.
În timp ce pandemia a împiedicat o continuitate a concertelor de gheață, Festivalul de muzică pe gheață este pe cale să revină în 2022 și Linhart a început să elaboreze propuneri pentru un concert de gheață ca parte a ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă la Milano, pentru anul 2026.