Scăderea spectaculoasă de CO2 în 2020, de prisos fără schimbări structurale din partea guvernelor
Emisiile globale de gaze cu efect de seră au scăzut dramatic anul trecut deoarece pandemia a forțat o mare parte a lumii să se oprească. Dar noile date au arătat că revin repede, iar fără schimbări structurale scăderea de CO2 din 2020 este de prisos, iar viitorul apropiat poate fi mai periculos decât estimările inițiale.
Se pare că scăderea mare a emisiilor indusă de pandemie în luna aprilie a anului trecut a fost de scurtă durată. Odată ce restricțiile severe privind activitatea economică au fost ridicate, emisiile au revenit puternic. Măsurile restrictive pentru limitarea răspândirii coronavirusului au cauzat o scădere de 7% a emisiilor de CO2 în cursul anului 2020, cea mai mare scădere înregistrată vreodată, arată un studiu publicat miercuri în jurnalul științific Nature Climate Change. Dar autorii avertizează că în cazul în care guvernele nu acordă prioritate investițiilor verzi în redresarea economică, vom asista cu totții la o revenire puternică a emisiilor, cu consecințe potențial catastrofale.
Noile date de la Agenția Internațională pentru Energie (AIE) publicate la începutul lunii martie au arătat că emisiile globale legate de energie au fost de fapt cu 2% mai mari în decembrie 2020 decât erau în aceeași lună în 2019, și asta în pofida unor părți ale lumii care încă se confruntă cu restricții!
Măsurile de izolare și restricționare sunt o schimbare forțată a comportamentului, însă nu sunt sustenabile. Revenirea emisiilor globale de dioxid de carbon reprezintă deja un avertisment puternic că nu se face suficient pentru a accelera tranziția către energie curată la nivel mondial.
Dacă guvernele nu se mișcă rapid cu politicile energetice corecte, acest lucru ar putea pune în pericol oportunitatea istorică a lumii de a face din 2019 vârful definitiv al emisiilor globale.
dr. Fatih Birol, directorul executiv al AIE
În martie anul trecut Agenția a solicitat guvernelor să pună energia curată în centrul planurilor lor de stimulare economică pentru a asigura o redresare economică sustenabilă odată ce pandemia este învinsă. Dar cifrele statistice arată că Statele se întorc la afaceri cu consum intensiv de CO2, ca până acum.
Oamenii de știință ai AIE susțin că 2021 este esențial pentru acțiunea internațională în materie de schimbări climatice, ultimele date amintind că provocarea este imensă și acțiuni concrete pentru transformarea rapidă a sistemului energetic global sunt necesare. Directoarea AIE arată că deși mai mult este așteptat din partea guvernelor, există motive pentru optimism: China a stabilit un obiectiv ambițios de neutralitate a carbonului, pe când noua administrație americană a aderat la Acordul de la Paris, iar UE continuă cu acordul său verde și planurile de redresare durabilă.