Bani în bugetul Ministerului Culturii pentru Monumentul „ascuns” al Marii Uniri din Arad

Anunțul privind includerea monumentului în bugetul național pentru 2021 a fost făcut de fostul consilier municipal independent, Marin Lupaș. Acesta a subliniat faptul deja știut în Arad că după mulți ani de așteptare, simbolul uniunii naționale nu va ocupa un loc central în oraș, ci pe o stradă secundară.


Se pare că Ministerul Culturii a alocat (fără a anunța și pe cei din administrația din Arad) banii pentru `Monumentul Marii Unirii de la 1918`”, precizează Lupaș într-o postare publicată pe Facebook. Din imaginea atașată reiese că în Programul de investiții pe anul 2021, Ministerul Culturii are în vedere ca obiectiv de investiții realizarea Proiectului tehnic (Pth) și a Detaliilor de Execuție (D.E.) pentru execuția infrastructurii, transportul tronsoanelor de marmura pe amplasament, montarea și finisarea Monumentului din Municipiul Arad.

Trei ani de la Centenar, monumentul încă neamplasat

În mesajul transmis online se mai spune că în timp ce la nivel guvernamental există preocupare pentru simbolurile naționale, la nivel local tot lipsă de interes a autorităților pentru monumentul „plimbat” ani întregi de fostul primar, din 2019 deputat în Parlamentul European. „L-ați mai auzit pe şeful PNL Arad după ce guvernul Orban anulase licitația pentru amplasare în februarie 2020? Rămas fără scuze şi pe cine acuza după ce s-a văzut votat, practic ascunde realizarea înaintașilor politici ai Aradului nostru odată cu amplasarea simbolului Marii Uniri naționale pe o stradă secundară”, adaugă Lupaș.

În 2018, fostul primar al Aradului pasa vina pentru neamplasare pe seama guvernului PSD, deși acesta trebuia finalizat încă din 2012. De când guvernul este condus de PNL (octombrie 2019) monumentul tot nu a fost amplasat în Arad. Din contră, la începutul anului 2020 licitaţia pentru amplasarea monumentului a fost anulată de către Ministerul Culturii. La acea vreme guvernul era condus de Ludovic Orban, proaspăt demis prin moţiune de cenzură însă re-propus la Palatul Victoria de către Președintele Iohannis.

Chiar și amplasat, Monumentul ar rămâne „ascuns” pe o stradă secundară

Locația stabilită în aprilie 2018, în urma unor așa-zise neînțelegeri și neclarități între administrație locală, artist și guvern, a rămas vecinătatea sediului Consiliului Județean Arad. Biroul de presă al Primăriei Arad transmitea că „Municipiului Arad îi revine obligaţia punerii în valoare a monumentului şi implicit a documentaţilor tehnico economice aferente. Amenajarea unei piaţete în zona Consiliului Judeţean Arad se afla oricum în planul Primăriei Municipiului Arad.

În anunțarea Anului Centenar făcută în noiembrie 2017 Primăria Municipiului Arad şi Consiliul Judeţean Arad au prezentat proiectele de infrastructură culturală și istorică prin care orașul nostru va marca cei 100 de ani de la Marea Unire. Primăria dorea amplasarea de busturi, iar CJA anunța inclusiv amenajarea unui parc în presupusa locație a monumentului! Nici unul din aceste proiecte nu s-au realizat.

Zona este una intens circulată de mașini -pe ruta Podgoria – Piața Spitalului- însă prea puțin de interes pentru pietoni. Fostul consilier municipal întreabă dacă „ar trebui să ne fie rușine ca arădeni de Unire?! Dincolo de vorbe, asta arată faptele liberalilor. Singura evocare a evenimentului istoric din oraş rămâne în prezent grupul statuar din tablă al fostului primar, eşuat pe bulevardul central.