Protest-reacție la declarațiile premierului Cîțu privind libertățile sindicatelor

Reprezentanţii Federaţiei Publisind au protestat, din nou, în această dimineață împotriva Guvernului Cîțu. Dacă până în prezent manifestațiile au fost orientate către politicile și bugetarea anunțată de guvernanți, ceea ce i-a scos de această dată pe oameni în stradă au fost declarațiile premierului împotriva organizării interne a sindicatelor.


Luna martie a început cu un nou protest împotriva guvernului. Acesta a venit ca reacție „la intenţia prim-ministrului Florin Câţu de a închide sindicatele, pentru că deranjează cu proteste”, au declarat protestatarii înaintea manifestației de la ora 11 din fața Ministerului Muncii.

Deși protestul din 24 februarie din fața Administraţiei Prezidenţiale împotriva îngheţării salariilor şi sporurilor şi a neindexării pensiilor cu valoarea inflaţiei, în care sindicaliștii au cerut corelarea majorării salariului minim cu creşterea preţurilor, era ultimul miting din calendarul decis pentru ianuarie – februarie 2021, declarațiile premierului i-au scos pe oameni din nou în stradă.

Florin Cîțu a declarat la finalul săptămânii trecute că nu înțelege de ce protestează cei din aparatul public pentru că salariile ar rămâne la nivelul anului 2020. Acesta a ținut să precizeze că „este nevoie de o discuţie în societate despre faptul că liderii de sindicat sunt singurii care au rămas în funcţie de 30 de ani”.

Dumitru Costin, președintele BNS, a afirmat că prin declarațiile sale, Florin Cîțu încalcă legea, nerespectând prevederile privind organizarea sindicatelor. „Domnia sa am impresia că a nu jurat pe Constituţie, ci mai de grabă pe vreo carte de bucate a lui Chef Florin Dumitrescu. Dacă ar fi jurat pe Constituție, ar fi regăsit acolo în articole nişte garanţii constituţionale puternice legate de drepturile şi libertăţile sindicale.

Federatia PUBLISIND este o structură sindicală federativă, organizată intern în regiuni și domenii de activitate, a cărei strategie și funcționare este armonizată cu dinamica legislativă aplicabilă în domeniul sindical, urmărind coagularea/extinderea mișcării sindicale în special din sectorul public.