Pensionar de 95 de ani deportat pentru legăturile naziste din tinereţe

Un fost gardian nazist a fost deportat înapoi în Germania după ce a petrecut ultimii 60 de ani în Statele Unite. La vârsta de 95 de ani, Friedrich Karl Berger, va trebui să își părăsească locuința din SUA și să răspundă unor acuzații ale autorităților din Germania.


Când avea vârsta de 19 ani, în 1945 acesta a fost paznic în lagărul de concentrare Neuengamme, mutându-se în SUA în 1959. Dar agenția SUA pentru Imigrări (ICE) a confirmat faptul că Berger, care și-a păstrat cetățenia germană, a fost deportat pentru că a participat la „acte de persecuție sponsorizate de naziști”. Rolul său a fost confirmat cu ajutorul unei cărți index care a fost descoperită într-o navă scufundată, iar Berger a primit ordin să fie expluzat din SUA de către o instanță din Memphis în februarie 2020.

Berger a susținut că a petrecut doar câteva săptămâni în tabăra de la Neuengamme la sfârșitul celui de-al doilea război mondial când avea 19 ani și că i s-a ordonat să facă acest lucru. Acesta mai spune că nu a fost martor la niciun incident de crimă sau abuz. Cu toate acestea, Berger a recunoscut că a împiedicat prizonierii să scape și nu a cerut niciodată să i se facă vreun transfer din rolul său de gardian din lagărul de concentrare.

Lagărul Neungamme

Germania a renunțat la cazul împotriva lui Berger anul trecut, cu toate acestea, el a fost predat anchetatorilor statului Hesse pentru interogare și noi acuzații ar putea fi posibile, deși un purtător de cuvânt al poliției a declarat pentru publicaţia The Guardian că în prezent nu există nicio anchetă directă cu privire la Berger, iar el nu a fost arestat.

După 75 de ani, acest lucru este ridicol. Nu-mi vine să cred. Nu pot să înțeleg cum se poate întâmpla aşa ceva într-o țară ca aceasta. Mă obligă să plec din casa mea.

Friedrich Karl berger (pentru THE washington post)

Într-o declarație, autoritățile american a declarat că deportarea lui Berger este un exemplu al angajamentului continuu al ministerului de justiție (DoJ), de a se asigura că Statele Unite ale Americii nu reprezintă un loc de refugiu pentru cei care au participat la crime naziste împotriva umanității și la alte acte de încălcări ale drepturilor omului.

În acest an în care marchăm 75 de ani de la condamnările din Nürnberg, iar acest caz arată că trecerea chiar și a mai multor decenii nu va împiedica departamentul să facă justiție pentru victimele crimelor naziste.

Monty Wilkinson, procuror general

Autoritățile americane au susținut că, până în prezent, Berger a primit o pensie de la statul german pentru serviciul miliat din timpul războiului. DoJ a confirmat că Berger este a 70-a persoană identificată ca fiind fost ofițer nazist, şi care este deportat din SUA.