Câinii dau dovadă de conştiinţă de sine şi al propriului corp
Cercetările recente arată că patrupezii pot să înţeleagă emoțiile umane și pot folosi metode de „înșelăciune” în activităţi de joc sau activităţi de instruire. Aceştia sunt conştienţi de sine şi par să înţeleagă faptul că acţiunile lor au consecinţe.
Cercetători în biologie au dezbătut ideea conform căreia patrupezii s-au format odată cu evoluţia umană, formulând astfel teste care să arate conștiinţa propriului corp, în care corpul unei persoane a devenit un obstacol în atingerea unui obiectiv.
Într-un test în care au fost implicaţi 32 de câini, cercetătorii au instruit patrupezii să recupereze câte o jucărie. În unele cazuri, jucăria a fost fixată de o saltea pe care câinele stătea, ceea ce arăta faptul că animalul a înţeles ce trebuie să facă, şi anume să se deplaseze de pe saltea pentru a putea duce jucăria la instructor. În alte cazuri, jucăria a fost fixată pe sol, ceea ce a facut imposibilă realizarea sarcinii, chiar dacă câinele a înţeles că trebuie să se deplaseze de pe saltea.
Trebuie să luăm în considerare ecologia și evoluția speciilor, fiindcă această conştiinţă de sine variază în funcţie de specie.
Rita Lenkei, Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, Ungaria.
Pentru probele în care jucăria a fost atașată de saltea, echipa a constatat că aproximativ 80% din câini s-au deplasat de pe saltea pentru a putea duce sarcina la capăt – statistica a scăzut la un număr de 50% pentru probele în care jucăria a fost fixată de sol. Mai mult de atât, câinii care s-au deplasat de pe covor au avut mai multe șanse să realizeze proba şi au luat jucăria chiar dacă aceasta era situată pe aceaşi saltea pe care ei stăteau, comparativ cu proba în care jucăria ce era fixată de sol.
Lenkei spune că aceste descoperiri sugerează faptul că patrupezii înțeleg aspectul în care propriul lor corp poate să îi împiedice atunci când vine vorba de îndeplinirea sarcinilor și știu să se miște în consecință cu sarcina cerută, indicând aspectul că aceştia îşi conştientizează propriul corp.
Juliane Bräuer, unul din cercetătorii laboratoarelor care se ocupă cu studiul câinilor şi a altor animale, la Institutul Max Planck pentru Știința Istoriei Umane, în Germania, spune că aceste rezultate nu sunt surprinzătoare, dar reprezintă nişte baze favorabile pentru viitoarele studii în conştientizarea de sine la câini.
Știm că punctele forte ale câinilor stau în cunoașterea și comunicarea lor socială, deci este interesant că putem arăta faptul că aceştia îşi cunosc şi îşi înţeleg mediul lor fizic.
Juliane bräuer, institul max planck, ştiinţa istoriei umane din germania
Multe animale, printre care şi cel mai mare animal terestru – elefantul, demonstrează forme de conștiință de sine: pe scurt, aceştia se pot recunoaște în oglindă. Însă câinii nu pot realiza acest lucru. Atfel prezența conștiinței de sine se pare că variază în funcție de specii, de evoluția și ecologia lor. Se accentuează însă importanța faptului că această conștiință de sine nu este inerentă, ci mai degrabă, reprezintă o serie de abilități cognitive conectate între ele. Conștientizarea corpului este momentan doar o piesă din întregul puzzle.