Anul 2021 preconizat a fi cel mai cald an, cu o concentrație de CO2 de 50% mai mare decât înaintea Revoluției industriale

Vestea privind reintrarea Statelor Unite ale Americii în Acordul de la Paris privind schimbările climatice a făcut lumea științifică să răsufle ușurată pentru un moment. Timpul pierdut însă în ultimii ani va fi dificil de recuperat, actualele date indicând anul 2021 unul crucial și complicat, cu o concentrație foarte mare a CO2.


Anul 2020 a fost cel mai cald an înregistrat în Europa, depășind recordul precedent din 2019 cu 0,4 ° C, potrivit Copernicus, sistemul UE de observare a pământului prin satelit. La nivel global, anul a fost egalat cu 2016 ca fiind cel mai fierbinte înregistrat. În mod îngrijorător, acest lucru a avut loc într-un an „La Nina”, în care condițiile climatice sunt de obicei mai reci. Însă s-a evidențiat o tendință constantă din ultimul deceniu: planeta se încălzește.

Analiza temperaturilor globale este efectuată în mod regulat de instituții științifice, cum ar fi NASA și Berkeley Earth. Din cauza micilor discrepanțe între ele, este posibil ca 2020 să nu fi fost mai fierbinte decât 2016, dar confirmă tendința generală. În paralel, deși restricțiile COVID-19 au redus emisiile de gaze cu efect de seră, concentrațiile de CO2 în atmosferă au continuat să crească, crescând cu o rată de aproximativ 2,3 ppm / an în 2020. Tendința evidențiază urgența de a reduce rapid emisiile de gaze cu efect de seră, care sunt principalul factor care contribuie la încălzirea globală provocată de om.

În timp ce concentrațiile de dioxid de carbon au crescut mai puțin în 2020 decât în ​​2019, acesta nu este un motiv de satisfacție. Până când emisiile globale nete nu se vor reduce la zero, CO2 va continua să se acumuleze în atmosferă și să stimuleze schimbările climatice suplimentare.

Vincent-Henri Peuch, director, Copernicus

Având în vedere anul 2021 ca fiind un an critic pentru punerea în aplicare a Acordului de la Paris din 2015 pentru a evita schimbările climatice catastrofale, oamenii de știință au declarat că predicția a subliniat necesitatea unei acțiuni rapide pentru reducerea emisiilor de CO2 provenite din arderea cărbunelui, petrolului și gazelor naturale.

Planurile actuale prezentate în temeiul Acordului de la Paris nu sunt suficiente pentru a menține încălzirea planetei la niveluri mai sigure, dar noi promisiuni din țări precum China, Japonia și Uniunea Europeană dau semne încurajatoare.

Peste 13,5 milioane de oameni strămutați din cauza schimbărilor climatice

Faptul că suntem într-o eră a anilor cu temperaturi record nu mai reprezintă doar o știre, ci o criză umanitară. Evenimente cum ar fi inundații, furtuni, uragane și incendii din sălbăticie au fost mai numeroase și mai intense decât în anii trecuți.

Astfel, într-un top al celor mai mari 10 dezastre asociate cu schimbarea climatică, companiile de asigurări au calculat că în aceste evenimente au fost afectate bunuri în valoare de 150 miliarde dolari, soldate cu 3.500 de victime și peste 13,5 milioane de persoane strămutate.

Foto: Hitesh Choudhary

Activitatea umană va împinge concentrațiile de dioxid de carbon care încălzesc planeta în atmosferă la niveluri cu 50% mai mari decât înainte de revoluția industrială din acest an, încălcând un prag simbolic al schimbărilor climatice, a prognozat la începutul anului Met Office din Regatul Unit al Marii Britanii.

Acumularea de CO2 cauzată de om în atmosferă se accelerează. Au fost necesare peste 200 de ani pentru ca nivelurile să crească cu 25%, dar acum puțin peste 30 de ani mai târziu ne apropiem de o creștere de 50%.

Richard Betts, Met Office, UK

Emisiile provenite din combustibili fosili și defrișări vor face ca CO2 să se acumuleze în continuare în atmosferă în 2021, concentrațiile fiind de așteptat să depășească 417 părți pe milion (ppm) timp de câteva săptămâni, din aprilie până în iunie, pentru prima dată. Acest nivel record ar fi cu 50% mai mare decât concentrația de 278 ppm la începutul erei industriale de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, informează oamenii de știință ai Met Office.

Legea UE privind Clima, finalizată până în iunie 2021?

Se așteaptă ca negocierile privind Legea europeană a climei – inclusiv obiectivul de reducere a gazelor cu efect de seră cu 55% până în 2030 – se încheie înainte de sfârșitul lunii iunie 2021, deoarece Portugalia face din acordul climatic „marea prioritate” a președinției sale a UE.

Sunt foarte sigur că în timpul președinției vom avea aprobarea legii. Este marea noastră prioritate pentru semestru

João Pedro Matos Fernandes, ministrul portughez pentru mediu și acțiuni climatice

Dar este puțin probabil ca discuțiile să fie simple, a admis ministrul portughez, recunoscând că opiniile dintre țările UE pot uneori să difere pe scară largă.

Instanțele de judecată acceptă realitatea schimbărilor climatice

Nu doar politicienii sunt mai receptivi și mai dornici să acționeze în conformitate cu realitatea schimbărilor climatice, ci și instanțele de judecată. În Franța, magistrații au ținut cont de acest aspect confirmat științific când au luat decizia în acest an privind anularea deportării unei persoane în Bangladesh.

Foto: Rahul Pandit

Bărbatul de 40 de ani, diagnosticat cu astm bronșic, a primit ordin de expluzare din partea prefecturii din Haute-Garonne după aproape un deceniu petrecut în Franța. Tatăl acestuia a murit de astm la vârsta de 54 de ani. Acest lucru a fost pus pe seama situației îngrijorătoare din punct de vedere al sănătății publice în Bangladesh. Mai mult decât atât, o expulzare ar fi putut însemna oprirea unui tratament medicamentos împotriva problemelor respirative de care suferă și cel vizat de expulzare.

Bărbatul a ajuns în Franța în 2011, după ce a fugit de persecuțiile din țara sa. De atunci, el a muncit ca ospătar în Toulouse. În 2015, asiaticul a obținut un permis de ședere temporară ca și cetățean străin care necesită tratament medical. În 2017, medicii care lucrau pentru autoritățile franceze de imigrare s-au arătat convinși de faptul că omul „ar putea fi tratat în mod adecvat în Bangladesh”. Curtea a decis în acest an că trimiterea înapoi în țara sa ar constitui un risc mortal așa că a fost anulată deportarea.