Partidele pro-britanice din Irlanda de Nord acționează în instanță parte din Acordul Brexit

Cele mai importante partide pro-britanice din Irlanda de Nord au anunțat că vor acționa în instanță în semn de contestare o parte din acordul de despărțire al Regatului Unit de Uniunea Europeană, semnat anul trecut, anunță Euractiv.


Partidul Democratic Unionist (DUP) și Partidul Unionist Ulster (UUP) au anunțat că urmează să se alăture altor figuri pro-britanice pentru a contesta Protocolul Irlandei de Nord ce a creat bariere comerciale între regiunea de pe insulă și restul Regatului Unit. Asemeni problemelor birocratice ivite în Scoția la începutul anului, unele companii britanice au oprit livrările către Irlanda de Nord, iar comerțul a fost dat într-atât peste cap încât unele supermarketuri au rămas chiar cu rafturile goale!

Gândit pentru a proteja piața unică a UE fără a crea însă o frontieră terestră pe insula Irlandei, protocolul a pus în dificultăți enorme comerțul de când a intrat în vigoare în 2021. Mai mulți reprezentanți ai DUP și UUP vor ajunge în instanță în efortul de a contesta compatibilitatea Protocolului Irlandei de Nord cu Actul Uniunii 1800, Legea Irlandei de Nord din 1998 și Acordul de la Belfast, se arată într-un comunicat.

Nici Adunarea Irlandei de Nord, nici Executivul Irlandei de Nord, nici populația Irlandei de Nord nu au acceptat punerea în aplicare a Protocolului sau fluxul de mărfuri din Regatul Unit către Irlanda de Nord să fie împiedicat de controale.

Arlene Foster (DUP), premierul guvernului devolut al Irlandei de Nord

Comerțul liber în tot Regatul Unit este fundamental pentru Actul Uniunii. La baza Acordului de la Belfast se afla principiul consimțământului, subliniază reprezentanții partidului de guvernământ, iar Protocolul Irlandei de Nord (NI) semnat de premierul Boris Johnson anul trecut a călcat în picioare atât Actul Uniunii, cât și Acordul de la Belfast.