Când Primăria Arad amenință săracii dar nu și bogații cu desființarea construcțiilor neautorizate: Mărului vs Insula Mureș
Unele acțiuni întreprinse de Primăria Arad au o dublă măsură, fiind discriminați -respectiv favorizați- unii cetățeni față de alții sau unele instituții. Dacă acest aspect poate nu este atât de evident în cazul demontării aparatelor de aer condiționat sau al parcării în centrul orașului, dubla măsură este flagrantă în subiectul somării privind desființarea construcțiilor neautorizate.
Cu alte cuvinte, aceeași legislație este impusă asupra locuitorilor preponderent săraci din zona Mărului, în timp ce zona de agrement Insula Mureș (sau Trei Insule după cum o numesc localnicii) nu are parte nici de vigilența Poliției Locale nici de oprobiul public alimentat de administrația locală. Voi prezenta în cele ce urmează cum Primăria Municipiului Arad întreprinde o activitate publică îndreptată împotriva săracilor și una indulgentă cu oamenii înstăriți. Ambele zone se află departe de centrul orașului deci le pot fi aplicate aceleași criterii, pe lângă legislația propriu-zisă.
Defavorizații din Mărului
Situația unor zone defavorizate, în care cele mai sărace persoane dintr-o comunitate încearcă să ducă un trai, nu este unică Aradului. Cazurile acestea există aproape în fiecare oraș din România. Și la fel este și scenariul în care administrația locală nu implementează o serie de politici publice și programe de dezvoltare care să țintească ridicarea nivelului de trai al zonei și al oamenilor care locuiesc aici.
De cele mai multe ori, „nu vor să se integreze” este scuza oricărui funcționar dintr-o primărie care este desemnat să împartă fluturași și să înscrie adulții sau copiii de etnie romă din aceste zone marginalizate la cursuri educaționale. Fără să privească problema în ansamblu, la nivel economic și de acces la servicii publice de calitate. Este și normal, acest lucru ar fi atributul primarului și al consilierilor locali!
Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor în construcții este aplicată printre nămeții dinaintea Pădurii Ceala.
„La data de 19.01.2021 mai multe echipaje ale DGPL Arad din cadrul Serviciului Disciplină în Construcții și Afișaj Stradal, Serviciului Ordine Publică și Circulație, respectiv Biroului Protecția Mediului au început acțiunea de înmânare către persoanele ce dețin în zona Mărului construcții neautorizate situate pe domeniul public al municipiului Arad a somațiilor privind obligativitatea desființării acestora.”
Astfel, în plină iarnă persoanele din zona Mărului care trăiesc în precaritate de mulți ani, au fost avertizate că trebuie să părăsească și/sau să își desființeze domiciliile improvizate. Termenul dat de autorități ar expira cândva în vară – încearcă să își explice Poliția Locală acțiunea dintre nămeți. Nu pot explica însă de ce au folosit, pentru a descrie această „zonă gri” a orașului, fotografii de pe strada Tarafului (cel puțin din denumire asta reiese), altă zonă defavorizată care se află însă în complet altă parte din oraș.
Favorizații de pe Insulă
Ceilalți destinatari ai dublei măsuri administrative se află dincolo de Pădurea Ceala. Insula Mureș aparține de Primăria Arad, tot terenul cuprins între Mureș și brațul cu apă temporară este în proprietatea Consiliului Local Arad. Ca atare, terenurile au fost concesionate pe o perioadă de 49 de ani celor care au dorit, insularii plătind un impozit pe terenul concesionat.
Aici se află, în general, oameni înstăriți care își permit construcția unei case de vacanță. Mai mult decât atât, unii au și deschidere directă la Mureș, de unde pot porni pe râu în ambarcațiunile lor motorizate. Faptul că nu au parte de vehemența și ura alimentată public de către autorități chiar dacă unii încalcă aceeași lege menționată mai sus este un bonus din partea unei administrații care discriminează social și economic.
Mulți dintre cei care au concesionat teren pe insulă construiesc după bunul plac, fără respect pentru lege și fără a avea o autorizație de construcție.
De o bună bucată de timp lucrurile la Trei Insule au scăpat de sub control, mulți din actualii concesionari începând să demoleze și să construiască fără autorizații, uneori fără să se limiteze la perimetrul concesionat. O parte din cei care se află în apropierea Mureșului au ocupat și terenul aflat între concesiune și râu, au construit garduri pentru a limita accesul altor insulari, au tăiat vegetația de pe mal și chiar și-au construit terase, pontoane, accese betonate la pontoane sau alte anexe clădirilor care le dețin!
În acest fel au limitat accesul de utilizare liberă a Râului Mureș de către toți insularii în zona respectivă, plasându-se în ilegalitate evidentă. La o simplă privire a hărților, malul Mureșului de pe Insulă este plin de construcții, deși legislația nu permite așa ceva.
În situația actuală doar 140 de case sunt întabulate în CF, din cele aproape 600 existente!
O administrație ipocrită?
Așadar, Poliția Locală este folosită de către Primărie nu pentru a aplica legile și regulamentele în mod egal pe teritoriul municipiului Arad, ci pentru a implementa politica discriminatorie împotriva oamenilor săraci și marginalizați din comunitate.
„Agenții de poliție locală vor intensifica patrulările în zonă în scopul eliminării tuturor activităților contravenționale aferente acestei zone ”gri”, unele dintre acestea alimentând în mod direct prezența persoanelor vizate în arealul respectiv: deversarea de deșeuri din construcții și auto (…)” – fără însă să poată corela prezența unor construcții neautorizate cu acest fenomen. Sigur că Poliția Locală se referea la strada Mărului și nu la Insula Mureș.
Deși încalcă aceleași prevederi privind construcții neautorizate, problema identificată în jurul străzii Mărului și trecută cu vederea pe Insulă arată concret cum Primăria Arad duce o politică a dublei măsuri. În timp ce săracii trebuie să se conformeze (mai ales că nu plătesc ceva pentru pământul pe care și-au ridicat locuințele improvizate), cei bogați care își fac port ilegal la Mureș își desfășoară activitățile nestingheriți.