Pe fondul incertitudinii create de pandemie, piaţa forţei de muncă din România a îngheţat ușor în 2020 (STUDIU)
Conform unui studiu recent, fluctuaţia personalului în companiile din România nu a mai fost la fel de mare ca în 2019, pe fondul incertitudinilor generate de pandemia COVID-19 piața forței de muncă a înghețat ușor anul trecut.
PwC România informează că angajaţii au preferat stabilitatea şi siguranţa, iar angajatorii au recrutat mai puţin decât în anii anteriori sau chiar deloc. După o perioadă de expectativă, pe măsură ce munca de la distanţă s-a dovedit funcţională în multe sectoare, companiile au început să regândească relaţiile de muncă, având în prim plan flexibilitatea şi mobilitatea.
Studiul HR Barometru derulat între 27 ianuarie și 1 februarie 2021, pe baza informaţiilor furnizate de 56 de companii participante (din IT&C, BPO Produse industriale, Energie, Farmaceutic /Medical, Servicii financiare şi FMCG/Retail) arată că din personalul fluctuant al 2020 față de 2019 un procent de 13,2%, au fost încetări voluntare. Cea mai mare fluctuaţie a fost înregistrată în sectorul retail şi FMCG, de 25,1%, iar cea mai mică în serviciile financiare – de 8%.
Angajatorii au înţeles că schimbările din ultimul an nu sunt conjuncturale şi că trebuie să îşi adapteze modelele de business acestor tendinţe. Ne aflăm, deci, în pragul unui proces de transformare care va avea loc pe termen lung.
Ionuţ Simion, country managing partner, PwC România.
După experienţa ultimului an, în care şi-a dovedit eficienţa, era de aşteptat ca munca de la distanţă să fie aplicată de multe organizaţii pe termen lung, susțin reprezentanții PwC. Această direcţie este datorată, pe de o parte, perspectivei incerte legate de evoluţia pandemiei, care nu va dispărea prea curând, iar pe de altă parte de beneficiile care s-au conturat atât pentru angajaţi (protecţie, flexibilitate, autonomie), cât şi pentru angajatori (reduceri de costuri). Telemunca s-a transformat astfel anul trecut din beneficiu în necesitate şi este de aşteptat să continue pentru mulţi angajaţi şi pe termen lung:
- 43% dintre companiile respondente au arătat că vor aplica telemunca pe termen lung,
- 52% încă analizează această perspectivă,
- doar 5% nu iau în calcul permanentizarea telemuncii sau declară că aceasta nu este relevantă pentru activitatea lor.
Modelul de telemuncă poate varia însă. În timp ce 44% au arătat că vor alterna munca la birou cu telemunca, conform opţiunii angajaţilor, alți 40% vor combina venirea la birou şi telemunca pe baza unei planificări, iar 16% vor adopta telemunca permanentă pentru anumiţi angajaţi, conform opţiunii acestora. Doar pentru 2% telemunca permanentă obligatorie pentru anumiţi angajaţi va fi impusă.
Bugetele pe 2021 reflectă schimbările
Anul trecut, companiile şi-au redus bugetul pentru învăţare şi dezvoltare în medie cu 7% comparativ cu 2019, cea mai mare scădere fiind în retail şi FMCG, de 27,5%. Pentru 2021, însă, sectorul retail/FMCG estimează o creştere cu peste 23% a fondurilor alocate pentru învăţare şi dezvoltare.
La nivelul pieţei este estimată o majorare de 27,5% comparativ cu 2020, se menționează în HR Barometru. Cu toate acestea, bugetul salarial al companiilor respondente va creşte în medie cu 3,8% în acest an, comparativ cu 2020 când procentul a fost de 5,6%.