Complexul Energetic Oltenia cere ajutor de stat 1,3 MILIARDE €, dar plănuiește să-și crească emisiile de CO2 cu 28%
Greenpeace România a descoperit că planul de restructurare și decarbonare a Complexului Energetic Oltenia (CEO), în valoare totală de peste 1,3 miliarde de euro, duce la creșterea emisiilor totale de CO2 ale companiei cu 28% în 2030, fiind astfel în contradicție cu principiile de acordare a fondurilor europene! Organizația de mediu anunță public că pe lângă sesizarea Comisiei Europene, se va adresa și autorităților din România, deși Guvernul a aprobat un memorandum de susținere a CEO încă din noiembrie 2020.
O analiză a Greenpeace aduce o surpriză neplăcută pentru mediu și eforturile privind închiderea termocentralelor pe cărbune. Complexul Energetic Oltenia nu se decarbonează, iar acest lucru este precizat chiar în planul de restructurare! Validarea planului depinde acum de Comisia Europeană.
CEO își propune să folosească cărbunele chiar și în 2030, fără a-și stabili un termen de eliminare a acestui combustibil din producția de energie, subliniază Greepneace. Planul de restructurare și decarbonare elaborat are ca scop obținerea unui ajutor de stat în valoare de 1,326 miliarde euro. Guvernul a adoptat în noiembrie 2020 un memorandum în acest sens, prin care se angajează să susțină prin bugetul de stat această așa-zisă restructurare. Asistența financiară și implementarea planului trebuie să fie aprobată însă de Comisia Europeană.
Conform analizei efectuate de Greenpeace, emisiile totale ale CEO prevăzute în planul de restructurare vor crește în 2030, comparativ cu 2020, cu peste 28%.
Organizația de mediu atrage atenția că o parte din capacitățile actuale mai puțin folosite vor fi înlocuite în principal cu centrale noi pe gaz, ce contribuie la bilanțul de emisii nocive, și câteva parcuri de fotovoltaice, care vor avea o importanță neglijabilă (sub 6%) în mixul de energie pe care CEO intenționează să o vândă în următorul deceniu. Mai precis, contrar direcției de decarbonare declarate de companie, emisiile anuale totale ale companiei vor crește între 2020 și 2030 de la 7 Mt CO2/an în 2020 la aproximativ 9 Mt CO2/an în 2030, cu un maxim de 10.7 Mt CO2/an în 2024.
Asistăm la un paradox: CEO solicită miliarde de euro pentru un plan de decarbonare care va crește producția de emisii de gaze cu efecte de seră. (…) Problemele de sănătate și mediu generate generate de acest ucigaș tăcut sunt cu mult mai mari decât beneficiile.
Vlad Cătună, coordonator de campanii la Greenpeace România
Planul conține și alte puncte critice, subliniază organizația de mediu. Acest lucru ar face incompatibilă cererea pentru fonduri cu cerințele Uniunii Europene. Este oferit drept exemplu în acest sens „diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră prin agregarea producției de energie din surse regenerabile și gaz cu cea pe bază de lignit = nu este compatibilă cu Directiva EU ETS și cu obiectivele Fondului pentru modernizare.”
Intenția României de a folosi cărbunele dincolo de orizontul anului 2030 contravine obiectivelor europene stabilite prin Pactul Verde European, la care țara noastră s-a raliat.
Anual, centralele pe cărbune înregistrează pierderi, fiind o povară pentru bugetul de stat. Fiecare cetățean al României trebuie să știe că plătește, fără să fie consultat în această privință, pentru a continua să fie poluat de către industria combustibililor fosili, deși potențialul României pentru energie regenerabilă este uriaș.
Planul Național Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice (PNIESC) elaborat de România este lipsit de ambiție și a fost criticat atât de societatea civilă cât și de către recomandările Comisiei Europene. Drept urmare, Greenpeace solicită Ministerului Energiei, Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, Guvernului României, Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și Consiliului Concurenței:
- să analizeze informațiile prezentate public,
- să oprească sprijinirea producției de energie pe bază de cărbune
- și să comunice o dată clară și un plan realist pentru eliminarea cărbunelui din mixul energetic național.
-
Pingback: „Băncile renunță la cărbune, Statul român compensează” – Independentul