Deportarea a 3 fete din Austria creează tensiuni politice interne
Decizia guvernului federal din Austria de a deporta o familie care nu a obținut dreptul legal de a locui în țară crează tensiuni politice, atât în Viena cât și în coaliția de guvernare, informează Euronews. Situația creată este și mai tulburătoare pentru că trei fete ar ajunge, cu familiile lor, în Georgia și Armenia, chiar dacă s-au integrat în Austria, una dintre ele fiind născută pe teritoriul austriac.
Procesul pentru obținerea documentelor de a rezida în Austria durează de 7 ani, cererile de azil ale familiei fiind în cele din urmă respinse în decembrie 2019. Guvernul federal este criticat pentru decizia de deportare, activiștii pentru drepturile omului subliniind că statul austriac nu este obligat în parameterii legislației să expulzeze persoanele fără permise de ședere, mai ales în plină pandemie de coronavirus.
Decizia îi împarte pe conservatori și verzi în tabere diferite
Coaliția de guvernare este împărțită în ceea ce privește decizia de deportare. Ministrul de interne conservator, Karl Nehammer (ÖVP), a susținut deciziile instanțelor judecătorești care au constatat că familia nu are dreptul legal de a rămâne în Austria, acuzând părinții că i-au pus în această situație pe fete. Ministrul a adăugat că au existat mai multe decizii negative privind cererile de azil, iar ca urmare familia în cauza se află de 4 ani ilegal în țară.
Autoritățile au analizat dacă deportarea ar fi compatibilă cu dreptul omului la viața privată și de familie, iar în cazul de față au concluzionat că prevalează interesul statului de a asigura respectarea legilor sale. Instanțele austriece ar fi respins toate pretențiile familiei de a rămâne în Austria.
Reprezentând cealaltă forță politică din coaliția de guvernare, verzii au criticat aspru deportarea. Ministrul afacerilor sociale, Rudolf Anschober (Die Grünen), spune că este inacceptabil ca tinerii perfect integrați în societatea austriacă, să fie scoși din sălile de clasă, din case împreună cu familia și aduși într-o țară pe care nici măcar nu o cunosc, nici măcar nu vorbesc limba ei. Verzii insistă asupra găsirii unei soluții umane.
Comunitatea locală s-a mobilizat pentru a opri deportarea
Deportarea a atras atenția națională în Austria după ce mai mulți colegii de școală a fetelor au lansat o petiție online care a adunat peste 34.000 de semnături și au protestat în fața centrului de deportare, alături de activiști pentru drepturile omului, la care forțele de poliție au reacționat bruscând oamenii.
Chiar dacă nu este austriacă pe hârtie, este un membru perfect integrat al societății noastre, cu mulți prieteni, o educație, se pregătesc de examene, au o familie și viața ei este aici, în Austria, au precizat elevii aflați la manifestația de susținere a fetelor. Sentimentul de nedreptate prevalează între cei adunați să protesteze împotriva deportării la centrul unde au fost plasate, în periferia Vienei.