Publicitatea „eco” înșelătoare, răspândită în magazinele online din UE

Cel puțin asta au descoperit autoritățile de protecție a consumatorilor în urma unor plângeri făcute la nivelul întregii UE. Multe dintre afirmațiile privind nivelul „eco” sau „verde” al unor produse de pe site-urile web ale companiilor din domeniul comerțului sunt exagerate, false sau chiar ilegale, arată rezultatele unui studiu realizat de Uniunea Europeană în parteneriat cu autoritățile naționale de protecție a consumatorilor, citat de Euractiv.

Termeni precum ecologic, organic și ecologic au fost folosiți frecvent și fără justificare. Comisarul pentru justiție al UE, Didier Reynders, a declarat că, în timp ce unele firme se străduiesc să producă produse ecologice, altele păcălesc consumatorii cu afirmații vagi, false sau exagerate.

Analizând mai multe reclamații despre presupusul statut „eco” al unor produse vândute pe internet, în noiembrie 2020, Comisia Europeană și autoritățile naționale au constatat că problema era răspândită. Magazinele și comercianții online ar putea avea probleme legale dacă continuă să suțină această practică. Studiul a evaluat 344 de afirmații de sustenabilitate aparent dubioase, majoritatea în sectorul îmbrăcămintei și textilelor, cosmeticelor și îngrijirii personale și al echipamentelor de uz casnic. Dintre aceste sesizări:

  • 42% au avut suficient argumente pentru ca autoritățile să creadă că afirmația este falsă, înșelătoare și, eventual, o practică comercială neloială;
  • 37% au folosit termeni vagi fără a le justifica;
  • în majoritatea cazurilor, comerciantul nu a reușit să ofere consumatorilor suficiente informații pentru a evalua acuratețea revendicării.

Pe măsură ce consumatorii solicită bunuri mai sustenabile și cu impact cât mai mic asupra mediului, numărul produselor comercializate printr-o publicitate prietenoasă cu mediul este și el în creștere. Rămâne de văzut dacă trendul va continua sau autoritățile naționale și europene vor face ceva concret pentru a opri această practică înșelătoare față de consumatori.