Achiziții enorme la Filarmonica Arad în 2020! Sume de 4 ORI MAI MARI decât la Timișoara sau Cluj-Napoca

În ultima ședință a Consiliului Local Municipal, evaluarea managerului Doru Orban în perioada 2018-2020 a fost scoasă de pe ordinea de zi la propunerea fostului viceprimar Levente Bognar, actualmente consilier. Însă destinul conducerii instituției de cultură nu a fost încă stabilit, fiind nevoie de mai multă analiză, conform cu cele declarate în forul aleșilor locali.

Deși fusese respinsă deja de mai multe ori, amânarea a venit de abia acum pentru că „în şedinţa pe comisii de ieri s-a discutat destul de lung pe tema Filarmonicii” dar şi pentru ca „să fie verificat şi clarificat tot ce e acolo ca să ştim cum votăm mai departe, să avem un aspect foarte clar din acest punct de vedere.” Reprezentantul UDMR a propus deci retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre, iar ceilalți consilieri municipali au fost de acord.

Pentru a-l ajuta pe fostul viceprimar al municipiului (din 2000 până în 2020) să aibă un aspect clar asupra situației de la Filarmonică, la finalul articolului se găsește lista completă a achizițiilor în anul carantinei și al neregulilor privind trimiterea artiștilor în șomaj tehnic. Aceste achiziții s-au dovedit enorme, atât față de un an marcat de pandemie și foarte puține spectacole dar și față de alte instituții, cum ar fi cea din Timișoara sau Cluj-Napoca.

La Arad peste 770.000 lei pe când în Timișoara sau Cluj-Napoca achizițiile filarmonicilor separat nu trec de 200.000 LEI.

Din cele aproximativ 155 de servicii și produse achiziționate în anul 2020 identificăm cheltuieli obișnuite și specifice anului trecut, cum ar fi servicii dezinfecție viruși – 650 lei, produse curățenie – 662 lei, servicii medicina muncii standard – 1.887 lei, dezinfectant pentru mâini – 1.175 lei. Multe par ciudate, pentru că spectacolele nu au prea avut loc în anul respectiv, însă ceea ce pare enorm pentru orice standarde sunt următoarele:

  • Servicii grafice și concepție79.200 lei
  • Servicii întreținere (ianuarie)38.400 lei
  • Servicii întreținere (decembrie)38.400 lei
  • Servicii de manipulare decor33.000 lei
  • Servicii de Securitate și Sănătate în Muncă30.600 lei
  • Tonere19.158 lei
  • Servicii de dezvoltare pagini web18.900 lei
  • Servicii distribuție corespondență15.600 lei

Unele servicii cum ar fi cele privind resursele umane sau prevenirea incendiilor ar ține de atribuțiile departamentelor administrative proprii ale Filarmonicii nefiind nevoie de externalizarea lor, dar despre acest aspect cu o ocazie separată. Doar serviciile marcate mai sus cu roșu, alături de serviciile de sonorizare, cele de lumini scenă, cele de proiecție video și ecran, precum și scenotehnica (toate asigurate de aceeași firmă), echivalează bugetul TOTAL de achiziții al celor două filarmonici din Timișoara și Cluj-Napoca ÎMPREUNĂ!

Ce spun prevederile legale?

Trebuie subliniat faptul că un manager, chiar și în domeniul cultural, nu este ales de către autoritatea contractantă pentru direcția artistică, ci tocmai pentru administrarea instituției. Oricât de frumoase ar fi spectacolele, un manager este numit cu atribuții organizatorice. Printre acestea se numără și cele financiar-economice.

Raportul din 26 noiembrie 2020 al Direcției Juridice din cadrul Primăriei Municipiului Arad, referitor la proiectele de modificare ale Regulamentelor pentru a include telemunca, face referire la Ordinul nr. 2.799 / 2015 al Ministerului Culturii pentru Regulamentul-cadru de organizare și desfășurare a concursului de proiecte de management. Acesta prevede clar:

Capitolul XII - Răspunderea contractuală 
Articolul 16
(1) Managerul răspunde, în limitele stabilite de lege, pentru daunele produse instituţiei prin orice act al său, contrar intereselor instituţiei şi/sau autorităţii, prin acte de gestiune, prin utilizarea abuzivă sau neglijentă a fondurilor instituţiei şi/sau pentru neîndeplinirea responsabilităţilor prevăzute de ordonanţa de urgenţă, de reglementările specifice instituţiei sau de regulamentul de organizare şi funcţionare al instituţiei.

Rămâne ca membrii Consiliului Local Municipal să analizeze aceste informații -care probabil erau oricum la dispoziția Primăriei Arad și a foștilor viceprimari până la finele anului 2020- și să ia o decizie argumentată privind managementul Filarmonicii Arad și a achizițiilor din instituțiile locale.

LISTA ACHIZIȚIILOR ÎN ANUL 2020