Poluarea cu măști de unică folosință pune în pericol viețile animalelor

Problema poluării cu măști de unică folosință și viteza cu care s-a răspândit în întreaga lume este alarmantă. Măștile fabricate din polimeri plastici, nu sunt nici biodegradabile și nici reciclabile, iar aruncarea lor într-un mod necorespunzător adaugă la poluarea deja existentă, având însă impact negativ asupra animalelor marine și păsărilor.

Se estimează că între 126 și 194 MILIOANE de măști sunt aruncate la gunoi în fiecare lună pe mapamond. Dacă doar 1% din totalul acestor măști sunt aruncate în mod necorespunzător, la întâmplare pe jos, aproximativ 10 milioane vor ajunge lunar în mediul înconjurător, rănind și ucigând nenumărate animale, este subliniat într-un raport al WWF din 2020.

Din cauza acestei noi forme de poluare, fauna și mediul înconjurător suferă, pe măsură ce tot mai multe măști sunt împrăștiate pe plaje, în oceane, prin râuri.

La fel ca alte obiecte umane care ajung în mediul înconjurător, măștile sunt confundate de animale cu hrană, iar drept urmare când ajung să interacționeze cu ele, inevitabil se încurcă în acestea, ceea ce duce de cele mai multe ori la răniri sau chiar moarte prin asfixiere.

Ce puteți face pentru a reduce acest tip de poluare?

  1. Tăiați curelele măștilor înainte de a le arunca.
  2. Asigurați-vă că aruncați măștile în locuri corespunzătoare.
  3. Folosiți măști reutilizabile atunci când acest lucru este posibil.
  4. Distribuiți aceste sfaturi prietenilor și cunoscuților dumneavoastră.

Un pas important pentru a opri răspândirea acestui tip de poluare este conștientizarea crizei înainte ca mai multe animale să fie ucise și mediul înconjurător să fie distrus suplimentar.