Vaccinurile anti-COVID-19, între inegalitatea distribuției și libertatea de a călători fără impunerea carantinei
La data de 18 ianuarie 2021 Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis că persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, care au efectuat inclusiv cea de a 2-a doză din vaccinul împotriva SARS-CoV-2 pot intra în România fără a li se mai aplica măsura carantinei. Dincolo de restricționarea diferențiată a accesului în țară, OMS critică inegalitatea distribuției vaccinurilor între țările mai bogate și cele mai sărace, iar UE spune că solidaritatea va trebui întărită chiar dacă numărul de vaccinuri la dispoziție este mai mic decât cel așteptat.
Hotărârea nr. 4/2021 stabilește măsurile instituite asupra persoanelor care sosesc în România. Printre cele hotărîte se regăsește și decizia privind necesitatea trecerii mai mult de 10 zile de la administrarea celei de a doua doze de vaccin pentru ca persoanele vizate să poată intra pe teritoriul României fără ca măsurile de carantinare să le fie aplicate. Copiii vor trebui însă să stea în carantina la domiciliu pentru 10 zile în cazul în care au călătorit alături de părinţi într-o ţară cu risc epidemiologic ridicat, deoarece minorii sub 16 ani nu pot fi încă imunizaţi împotriva coronavirusului.
OMS critică inegalitatea distribuției vaccinurilor
Abordarea prin vare țările dezvoltate au contractat multe doze de vaccin, iar cei mai săraci şi mai vulnerabili oameni din lume au fost lăsați în urmă, într-o situaţie de risc, reprezintă un comportament autodistructiv. Peste 39 de milioane de doze de vaccin au fost administrate în 49 de ţări bogate, în timp ce într-o ţară săracă au fost disponibile pentru imunizare doar 25 de doze!
Conducerea Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că acţiunile descrise nu vor face altceva decât să prelungească pandemia, fiind nevoie de o distribuţie echitabilă a vaccinului. Directorul OMS a observat că în 2020 un număr de 44 de contracte bilaterale de achiziţie a vaccinului împotriva coronavirusului au fost semnate, iar alte 12 doar în această lună! Cu demararea schemei OMS de repartizare a vaccinurilor (cunoscută sub denumirea de COVAX), programată pentru luna februarie, acțiunile bilaterale ar putea întârzia livrările.
Scopul pentru care a fost pus la punct COVAX, de acțiune comună și centralizată, este pus în pericol de stocările prioritizate de fiecare țară, cu o piaţă a vaccinurilor haotică, cu o reacţie necoordonată şi cu o perturbare economică şi socială continuă.
Oficialii UE doresc solidaritate, în ciuda lipsei de disponibilitate a vaccinurilor
Nu banii sunt problema, ci disponibilitatea dozelor de vaccin anti-COVID-19, a declarat un oficial UE într-o conferinţă de presă desfăşurată la Bruxelles pe tema strategiei de vaccinare a UE. Vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a precizat că vaccinarea în Balcanii de Vest reprezintă o problemă de distribuție, nefiind disponibile destule doze pe piață. Acesta însă a precizat că această zonă din Europa necesită o mostră de solidaritate din partea celorlalte state de pe continent, măcar pentru lucrătorii din sistemul sanitar și social.
Comisara europeană pentru sănătate, Stella Kyriakides, a subliniat că „nimeni nu este în siguranță (n.r. față de infectarea cu coronavirus) până când toată lumea este în siguranță”, exprimându-și speranţa că liderii UE vor ajunge la un acord de furnizare a vaccinului pentru ţările din Balcanii de Vest înainte ca mecanismul COVAX să intre în funcţiune.
Pe 21 ianuarie urmează să aibă loc un summit european pe tema crizei sanitare, la care liderii UE vor discuta despre un răspuns coordonat la pandemia de coronavirus.
-
Pingback: Reprezentanții AUR consideră periculoasă presiunea în favoarea vaccinării dar nu văd drept periculoasă răspândirea continuă a infecțiilor – Independentul