O perioadă scurtă de exerciții fizice crește nivelul de concentrare

O scurtă perioadă de exerciții fizice în timpul zile poate oferi un stimulent puterii de concentrare, arată cercetările în acest domeniu. Fie că vorbim despre sentimentul de somnolență după prânz fie în orice dimineață, străduința de a ne concentrăm asupra activtiății la serviciu, acasă sau la școală este mare în lipsa unei activtiăți de mișcare.

Puterea de concentrare aduce după sine și o productivitate mai mare, iar tot mai multe organizații moderne își încurajează membrii să frecventeze o activitate sportivă, inclusiv oferind abonamente la sălile de fitness. Doar că este nevoie de mai mult decât o recomandare și facilități la dispoziție. Uneori o conștientizare a necesității perioadelor scurte de exerciții fizice pe parcursul zilei poate aduce mai multe beneficii decât cele menționate anterior, atât pentru organizații cât și pentru fiecare persoană în parte. Acest lucru este însă mai ușor de spus decât de făcut.

Pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească concentrarea, exercițiul este adesea recomandat deoarece cercetările arată că activitatea fizică poate îmbunătăți concentrația la persoanele de toate vârstele.

Pentru a crește capacitatea oamenilor de a se concentra pe o sarcină și de a ignora sursele de distragere a atenției, s-a demonstrat că până și o mică alergare aduce rezultatele dorite. Cele mai multe cercetări privind efectele exercițiilor fizice asupra concentrării au fost făcute pe tinerii din școli. Fiind motivate de obținerea unor rezultate academice tot mai bune, școlile au făcut o prioritate din creșterea nivelului de concentrare în rândul elevilor. Alergarea în timpul pauzei și orele de educație fizică contribuie la acest deziderat.

După diferite forme de activitate fizică, inclusiv mersul pe jos, alergarea și jocurile în echipă, cum ar fi fotbalul sau baschetul, efectul asupra concentrării tinde să dureze doar o oră. De aceea în pauzele dintre ore elevii sunt încurajați să fie activi.

Cercetările arată că tinerii cu niveluri de fitness mai ridicate demonstrează un nivel de concentrare mai mare, comparativ cu copiii mai puțin în formă.

Încă din 2012 studii efectuate la Universitatea Carolinei de Nord, SUA, au arătat că pauzele pe care oamenii le iau și le dedică activităților fizice, în timpul zilei de muncă, le îmbunătățește concentrarea și starea de spirit. O plimbare de 20 de minute sau un ușor jogging sporesc concentrarea până la o oră după aceea, îmbunătățirea productivității fiind rezultatul final al acestora pe care toți managerii ar trebui să o ia în calcul.

Beneficiile și corelația dintre exerciții fizice și nivelul de concentrare a fost descoperită și la persoanele vârstnice. Sedentarismul trebuie combătut mai acut odată cu trecerea timpului deși instinctul este de „a ne liniști”, petrecând mult timp pe canapea în fața televizorului. Activitatea fizică și nivelurile mai ridicate de fitness s-au dovedit chiar a beneficia de multe părți ale funcției creierului nu doar cele de concentrare, la persoanele cu vârsta de 65 de ani și peste.