Industria de pește din Scoția amenință: proteste „cu crustacee stricate” din cauza birocrației post-Brexit

Pescarii scoțieni sunt revoltați, unii chiar amenințând că vor veni în capitala Regatului Unit al Marii Britanii pentru a arunca în semn de protest cu crustacee stricate la pragul clădirii guvernanților, după ce livrările lor către UE au fost blocate de către birocrația post-Brexit.

Efectele Brexit se pot vedea chiar din primele săptămâni ale anului. Introducerea certificatelor de sănătate, a declarațiilor vamale și a controalelor, începând cu 2021 de când Regatul Unit a părăsit piața unică a Uniunii Europene, a afectat livrările companiilor de pescuit, care nu își mai trimit bărcile la lucru. Guvernul devolut al Scoției precizează că birocrația post-Brexit a costat industriei de pescuit milioane de lire sterline, constând în contracte pierdute și prețuri mai mici pe piață.

În materiale publicate pe Twitter, reprezentanții diverselor companii din industria de pește subliniază că fiind vorba de o criză creată de guvernanți, aceștia trebuie să o soluționeze. Unii chiar îl amenință pe premierul Boris Johnson că în cazul în care nu își pot aduce produsul pe piața din UE săptămâna viitoare, vor fi în Londra pentru a arunca crustaceele stricate la picioarele reprezentanților guvernamentali.

Presa internațională precizează că pe 8 ianuarie grupul de logistică DFDS și-a suspendat serviciul de export în grup -care permite mai multor exportatori să livreze produse într-un singur lot- până ce clarifică birocrația, probabil până pe 18 ianuarie. Și cumpărătorii francezi au respins în această lună o mulțime de livrări de langustină și somon în valoare de zeci de mii de lire sterline, deoarece au luat prea mult timp pentru a ajunge la destinație.

Pentru a aduce produse proaspete pe piețele europene, furnizorii de logistică trebuie acum să rezume sarcina, oferind coduri de mărfuri, tipuri de produse, greutatea brută, numărul de cutii și valoare, plus alte detalii. Erorile pot însemna întârzieri mai mari, iar importatorii francezi au fost, de asemenea, afectați de birocrația.