Primăria Arad anunță că Stația de Sortare a Deşeurilor inaugurată în 2007 este funcțională

Reprezentanții Primăriei Arad au comunicat faptul că Stația de Sortare a Deșeurilor a devenit funcțională. „De acum înainte, cu ajutorul şi implicarea arădenilor, vom colecta din oraș gunoiul, care va fi sortat încă de acasă”, a declarat primarul municipiului referitor la re-deschiderea stației retehnologizate cu o finanţare de aproape 6 milioane de lei din bugetul local.

La finele lunii noiembrie 2020, aceeași administrație locală anunța că Staţia de sortare a deşeurilor din municipiul Arad, nefuncţională din 2018, va fi repusă în funcţiune până la sfârșitul anului. Cu o întârziere de o lună, Primăria Arad prezintă funcționalitatea stației și demararea activității de sortare începută încă din 2007.

Deși pornise cu o problemă de atribuire a stației, după ce a intrat în administrația sa și a Recons SA, Primăria Arad a considerat că este nevoie de mai mulți bani investiți, astfel încât a propus cheltuirea a aproape 6 milioane de lei în re-tehnologizare.

Administrația locală, luată prin surprindere?

Inaugurată în urmă cu 14 ani, cu o investiție de aproape 6 milioane de lei (1,5 milioane de euro) și o capacitate de 55.000 tone/ schimb/ an, stația de sortare a devenit nefuncțională ca urmare a nepregătirii administrației locale. Deși renunțarea la contractul cu SC Polaris M Holding SA, fosta firmă care se ocupa de salubrizarea în municipiul Arad, era cunoscut de multă vreme, în aprilie 2018 stația de sortare a rămas fără operator.

Aceasta a fost introdusă în domeniul public al municipiului Arad şi tot în acel timp a fost demarată procedura de atribuire a contractului de servicii de consultanţă în domeniul achiziţiilor, pentru atribuirea contractului de delegare a activităţii de sortare a deşeurilor reciclabile, inclusiv operarea staţiei de sortare. Activitatea de sortare a deşeurilor şi staţia au fost atribuite în cele din urmă companiei administrației locale, Recons SA.

În 2019 administrația preciza că ţinând cont de duratele relativ mari de organizare a unei proceduri de atribuire a contractelor de concesiune prin licitaţie deschisă, autoritatea executivă a identificat o soluţie mai rapidă de îndeplinire a obligaţiilor prin atribuirea directă a staţiei şi activităţii de sortare a deşeurilor reciclabile către operatorul SC RECONS SA. În documentaţia aprobată de Consiliul Local Municipal, durata gestiunii directe este de maxim 3 ani de la data semnării contractului, dar acesta va înceta de drept atunci când operatorul (desemnat câştigător în urma unei proceduri competitive aflată în derulare), îşi va începe activitatea.

1% din deșeuri reciclate, deși ținta era de 45%

Garda de Mediu a constatat în 2019 că doar 1,1% din deşeurile colectate de la populaţie şi firme erau reciclate în municipiu, deşi ţinta asumată pentru an era de 45%! Au fost nevoie de aproape 3 ani ca administrația locală să finalizeze procedurile și să înceapă să își îndeplinească responsabilitățile legale.

În momentul în care ne vom obişnui să respectăm aceste reguli simple de sortare sunt convins că nu vom mai avea probleme nici cu mediul, nici cu Garda de Mediu și vom putea deveni un oraș civilizat, de secol XXI”, a declarat primarul Călin Bibarț.

Conform Legii nr. 211/2011 este interzisă abandonarea deșeurilor și depozitarea acestora în afara spațiilor special amenajate.

Colectarea selectivă a deșeurilor de la asociații de proprietari (blocuri) și gospodării individuale (case) se va face în containere/pubele personalizate pentru fiecare fracție, respectiv:

  • plastic/metal – galben;
  • hârtie/carton – albastru;
  • sticlă – verde;
  • deșeurile biodegradabile – maro;
  • deșeuri reziduale – negru.