Decizia de suspendare a conturilor de social media a lui Trump considerată de UE drept o asumare a responsabilității de către platformele digitale

Până acum apărarea platformelor digitale de social media în suspendarea unor conturi pentru incitare la violență sau propagare de fake news a fost faptul că acestea oferă doar servicii de găzduire și nu sunt responsabile pentru ce publică utilizatorii atâta timp cât respectă termenii și condițiile de folosire. „S-a prăbușit o dogmă”, declară comisarul european pentru piața internă în contextul suspendării conturilor lui Donald Trump după evenimentele violente de la Capitoliul SUA.

Thierry Breton susține că deciziile luate de conducerile companiilor de social media arată puterea pe care o au acestea dacă „pot să scoată din funcțiune portavocea preșerdintelui Statelor Unite fără nicio altă formă de control și de contra-putere”. De asemenea, acțiunea platformelor digitale de a suspenda conturile lui Donald Trump indică că ele au o responsabilitate privind conținutul lor, iar o reglementare a acestora este necesară.

„La fel cum 11 Septembrie a marcat o schimbare de paradigmă pentru Statele Unite, şi chiar pentru lume, va exista, în ce priveşte platformele digitale în democraţia noastră, un înainte şi un după 8 ianuarie 2021”, este de părerea reprezentantul executivului UE. Evenimentele violente din capitala SUA demonstrează că „nu mai putem să stăm cu braţele încrucişate şi să ne încredem doar în bunăvoinţa platformelor”, a adăugat Breton.

Începând cu 7 ianuarie, Facebook şi alte platforme digitale, inclusiv Twitter au suspendat, la început temporar apoi pe o durată nedeterminată, conturile folosite de Donald Trump. De acum încolo, comisarul european consideră că companiile de social media nu vor mai putea fugi de responsabilitatea privind conţinutul distribuit pe platformele lor.

Trebuie să stabilim regulile jocului şi să organizăm spaţiul informaţional cu drepturi, obligaţii şi garanţii clar definite.

Thierry Breton, Comisar european pentru piaţa internă

În ceea ce comisarul european a denumit o situație de perplexitate, rămâne deschisă întrebarea de ce aceste platforme nu au reuşit să blocheze mai devreme fake news şi discursurile de ură care au condus la atacul de la Capitoliul SUA. În acest context, Regulamentul privind serviciile digitale (DSA) şi Regulamentul privind pieţele digitale (DMA) sunt proiectele pe care Comisia Europeană le-a gândit a pune capăt așa-zisului abuz de putere a giganţilor online.