Reacțiile liderilor politici la violențele provocate în Capitoliul SUA de susținătorii fostului președinte Trump

În cursul zilei de 6 ianuarie 2021, susținătorii fostului președinte Donald Trump au forțat intrarea în clădirea Congresului SUA, reunit pentru a confirma rezultatul alegerilor din luna noiembrie 2020. Incidentele s-au soldat cu moartea a 4 persoane, iar evenimentele au fost criticate sau menționate de către lideri politici din toată lumea.

După ce au înlăturat gardurile de securitate şi au intrat în coliziune cu forțele de poliţie care păzeau clădirea, mulțimea a pătruns în Capitoliu. Parlamentarii au fost evacuați înainte de a exista incidente. În urma violențelor dintre partizanii lui Trump și poliție au decedat 4 persoane. Primarul Washingtonului a declarat starea de urgenţă, iar 52 de persoane au fost arestate în urma acțiunilor de protest violent.

Liderii de pe mapamond au reacționat cu îngrijorare la cele petrecute în capitala Statelor Unite ale Americii.

Din America de Nord în Europa și alte zone ale lumii, liderii țărilor democratice și-au exprimat îngrijorarea că astfel de evenimente au loc în ceea ce este considerat farul democrației moderne.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a condamnat gestul „susținătorilor unui președinte care a pierdut de a-și lua armele pentru a contesta rezultatele legitime ale alegerilor”, subminând astfel ideea democrației reprezentative. De asemenea, liderii din Suedia au descris evenimentele ca fiind un „atac asupra democrației.” Cu toate acestea aceștia sunt încrezători în puterea democrațiilor europene și a celei americane.

Liderul Canadei, Justin Trudeau, a declarat că canadienii sunt „întristați de atacul împotriva democrației.Secretarul general al ONU, António Guterres, s-a pronunțat întristat de către evenimentele din capitala SUA. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a alăturat celor care au subliniat că rezultatul alegerilor trebuie respectat.

Conducătorii Noii Zeelande sau ai Indiei au ținut să își exprime îngrijorarea față de violențe și să sublinieze că tranziția puterii se poate face doar prin căi pașnice. Președintele din Chile, Sebastián Piñera, a spus că țara sa are încredere în soliditatea democrației SUA în ciuda evenimentelor petrecute. Reprezentanții guvernului Japoniei au declarat, de asemenea, că speră la un „transfer pașnic de putere” în SUA.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat pe social media că scenele din Washington sunt un adevărat șoc. Cu toate acestea, are încredere în instituțiile din SUA că vor asigura un transfer pașnic de putere către Joe Biden.

Liderii politici români au transmis mesaje publice încă din noaptea zilei de 6 ianuarie.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că „toată lumea se aştepta de la preşedintele Trump să recunoască înfrângerea şi să nu se ajungă la o astfel de situaţie. În momentul acesta, cred că toată lumea trebuie să aibă un mesaj foarte clar.

Liderul USR-PLUS, Dacian Cioloș, a spus la rândul său că sunt vizibile acum „consecințele otrăvii populismului și a diviziunilor semănate de Donald Trump”, asemănând imaginile din SUA cu mineriadele din România, „și reprezintă un avertisment dureros că excesul și lipsa de echilibru în comportament și discurs sunt periculoase pentru orice țară.”

Vicepremierul Dan Barna, USR-PLUS, a subliniat și el că ce se întâmplă „în Statele Unite ne arată că nimic, dar nimic din ceea ce înseamnă democrație nu este definitiv câștigat. În orice moment lucrurile pot să o ia la goană înapoi”, exprimându-și convingerea că SUA va trece totuși peste acest moment așa cum a trecut și România peste traumele din anii 1990.

Chiar și fondatorul PMP, Traian Băsescu, a lansat mesaje critice la adresa lui Donald Trump, descriindu-l drept „un om politic mărunt, bolnav de egoism şi putere şi care se pune pe el deasupra intereselor ţării lui.”

Președintele Iohannis nu a mai comunicat nimic de la Mesajul de Anul Nou publicat în 31 decembrie 2020.

Între liderii europeni și români se remarcă Klaus Iohannis prin lipsa oricărui mesaj. Ultima comunicare a acestuia este cea de la finele anului 2020. În dimineața zilei de după evenimentele din Capitoliul SUA, administrația prezidențială anunță că va avea loc o întâlnire la Palatul Cotroceni, cu premierul şi mai mulţi reprezentanţi ai Executivului. Surse politice declară că motviul discuțiilor ar fi proiectul de buget pe anul 2021 precum și eventualele disensiuni în coaliția de guvernare.