Crăciunul sărbătorit astăzi de către ortodocșii de rit vechi

Ziua de 7 ianuarie este data în care Crăciunul este sărbătorit de creștinii ortodocși de rit vechi. Acest lucru se întâmplă deoarece unele biserici ortodoxe celebrează Crăciunul începând din 1923 conform cu calendarul gregorian, păstrând însă data Paștelui după calendarul iulian. Decalajul dintre calendarul iulian (sau rit vechi) este de 13 zile față de calendarul oficial folosit în prezent.

Din cauza papei Grigorie al XIII-lea, începând cu 24 februarie 1582, calendarului oficial i-au fost înlăturate 10 zile! Denumit și iulian, calendarul oficial din Europa, folosit de un mileniu și jumătate, își are originiea în anul 46 î.e.n. când împăratul roman Iulius Caesar adopta sistemul de calcul al zilelor într-un an (cu 365 de zile) preluat de la egipteni. Însă, din cauza unei diferențe de 11 minute și 14 secunde dintre calendarul iulian și cel astronomic, după câteva secole s-a ajuns la o diferență totală de 3 zile!

Deși România a adoptat calendarul gregorian în 1919, abia în urma unei consfătuiri inter-ortodoxe de la Constantinopol din 1923, cele mai multe dintre bisericile ortodoxe din lume, inclusiv cea din România, au hotărît să renunțe la calendarul iulian și să îl adopte pe cel gregorian. Au rămas însă câteva Biserici Ortodoxe cu calendarul iulian cum ar fi Patriarhia Ierusalimului, Biserica Rusă, Biserica Sârbă, Mănăstirile din Sf. Munte Athos dar și Biserici necalcedoneene.

Cu toate acestea data Paștilor se calculează încă pe baza calendarului iulian, în care echinocțiul de primăvară are loc cu 13 zile mai târziu decât cel gregorian, iar prin urmare există încă o neconcordanță cu data Paștelui celebrată de Biserica Catolică.

Imagine: Nașterea Domnului Iisus Hristos, Muzeul Bizantin din Kastoria (Grecia), circa. 1400