Cine se grăbește să înlăture aparatele de aer condiționat în Arad?
Inesteticele aparate de aer condiționat de pe fațadele clădirilor nu sunt o noutate. Nici măcar în Arad care pare un oraș lăsat în urmă de către Timișoara sau Oradea, fiecare cu centre istorice îngrijite. Până și în Planul urbanistic pentru zona construită protejată, aprobat în martie 2014, era menționată interzicerea montării lor. De la acel moment, timp de 6 ani, Primăria Arad nu a făcut nimic în această privință. De ce s-a trezit deodată simțul estetic în aministrația locală? Sau să fie mai mult decât atât?
Din februarie 2020, administrația interimară a lui Călin Bibarț a anunțat public că nu se va mai accepta instalarea aparatelor urâte pe fațadele clădirilor istorice. Anumite voci din societate au atras atenția că există prevederea de cel puțin un mandat, în care același Bibarț ocupa funcția de viceprimar. Cu toate acestea, odată validat noul Consiliu Local Municipal, în octombrie 2020 s-a votat interzicerea montării aparatelor pătrățoase de aer condiționat. Dacă interzicerea montării aparatelor pe fațade de acum încolo nu prezintă reacții, înlăturarea lor este problematică. În HCLM nr.455/23.10.2020 se precizează că:
Art. 6. În termen de 3 luni de la data intrării în vigoare aprezentei hotărâri se vor demonta instalațiile de climatizare situate pe fațadele situate în zona la care se face referire în prezenta hotărâre, de către proprietarii sau administratorii acestora, după caz.
Art. 7. Încălcarea obligațiilor stabilite prin prezenta hotărâre constituie contravenție, dacă potrivit legii penale nu a fost săvârșită în astfel de condiții încât să fie considerată infracțiune și se sancționează cu amendă contravențională, cuprinsă între 1.000–2.000 lei.
Poliția Locală a început deja să anunțe locuitorii, prin afișe lipite pe porțile de intrare a clădirilor vizate, că până la data de 15 februarie 2021 trebuie să se conformeze, în caz contrar riscând amendă. Cu alte cuvinte, de la mijlocul lunii noiembrie, în plină iarnă, miile de arădeni ar fi trebuit să își întoarcă locuința peste cap pentru a muta (pentru cei care au și acces către curțile interioare) sau demonta aparatele și readuce fațada la starea inițială.
Specialiștii propun colaborare și programe de asistență încă din 2012. Primăria Arad alege supra-impozitare și amenzi date proprietarilor.
În anul 2012 s-a făcut chiar o analiză detaliată a stării imobilelor locuite (pagina 26 din Planul Integrat de Revitalizare a „Zonei Protejate”). Specialiștii recomandau atunci, în documentul asumat de administrația locală, că pentru „o corectare a situaţiei este necesară implementarea unor programe de asistenţă tehnică pentru asociaţiile de proprietari precum şi accentuarea colaborării cu acestea în paralel cu descurajarea ini-ţiativelor individuale în imobile cu proprietate tip condominiu. De asemenea este necesarea corectarea cadrului juridic şi construirea unei oferte de sprijin financiar pentru asociaţii de proprietari în vederea reabilitării imobilelor de patrimoniu.”
Până în 2018 nu s-a pregătit o colaborare și nici nu s-a pus la punct o ofertă de sprijin financiar, ci doar supra-impozitarea. Iar în cazul aparatelor de aer condiționat, din anul 2020, amendarea.
Interesant, în loc să ajute la rezolvarea situației administrația locală pare că a bifat pericolele la adresa patrimoniului construit și locuit invocate de specialiști în analiza SWOT! În expunerea de motive a hotărârii din octombrie chiar invocă HCLM nr. 201/2014 privind aprobarea documentaţiei de urbanism Plan urbanistic pentru zonă construită protejată, ZONA MONUMENTE PROTEJATE ARAD P.U.Z. C.P. (Constucții protejate), care la capitolul „Fațade, Intervenții Interzise”, stabilește că: „Se interzice montarea pe fațade, inclusiv la nivelul soclurilor, a rețelelor și instalațiilor edilitare, a aparatelor de aer climatizat/ventilare de uz casnic sau pentru funcțiuni de comerț, alimentație publică, administrative.” Deși cunoaște propriile prevederi, cei din administrație nu pot explica de ce nu au fost aplicate sau respectate…
Intervine și noul arhitect-șef Ciurariu precizând că esența conceptului de conervare integrată stă în „trecerea de la conservarea pasivă la cea activă, de la restaurarea ca scop în sine la restaurarea ca expresie a interesului comunității. Astfel, rezultă importanţa deosebită a promovării unei asemenea proiect de Hotărâre prin care se va interzice total montarea instalatiilor de aer climatizat pe fațadele imobilelor aflate la aliniament în zona construcții protejate-ansamblul urban al Municipiului Arad.”
Deodată, după ce nu a făcut nimic atâția ani, poate chiar a și autorizat instalarea aparatelor vizate de interdicție în perioada 2014 – 2020, administrația locală dorește ca în câteva luni, arădenii să rezolve haosul urbanistic acumulat în decenii sub atenta supraveghere a Primăriei. De ce?
Înlăturarea aparatelor ridică multe probleme. Nu toate sunt la aliniament, în special prin cartierul Pârneava dar și pe Bulevarul Revoluției cum ar fi Hotelul Continental, clădirea Libelula/fostului cinematograf Dacia, dar și Ziridava ș.a.m.d. Instituțiile sunt următoarele care ar fi trebuit să ofere un exemplu, însă și acestea sunt dintre cele care au instalate astfel de aparate pe fațade. Apoi măsura nu vizează doar clădirile istorice ci se aplică tuturor imobilelor, blocurilor de apartamente deopotrivă!
Din analiza prevăzută în Planul Integrat de Revitalizare a „Zonei Protejate”, se poate observa diferența foarte mare dintre toate imobilele locuite sau nelocuite și cele istorice. Și nu toate aparatele trebui date jos ci doar cele de pe fațade, creându-se o discriminare între cei cu apartamentul înspre stradă și cei cu vedere spre curte. Unde va duce această situație?
Procesele se adună, Primăria le multiplică
Este deja cunoscut faptul că măsura impozitării mărite între 100% și 500% a dus la multe procese pe rolul instanțelor locale. Primăria Timișoara a anunțat recent că va renunța și va găsi o altă soluție pentru fațadele istorice pentru că nu își permită să piardă procesele pe bandă rulantă. Primăria Arad nu doar că va continua în 2021 supraimpozitarea, ci și va aduce cel mai probabil la alte procese prin decizia de înlăturare obligatorie a aparatelor.
Așa cum avocați din Arad au declarat deja, legislația administrativă nu are caracter retroactiv, prin urmare dacă aparatele de aer condiționat au fost montate legal, nimeni nu poate fi obligat să le demonteze. Amenzile probabil vor fi date, însă arădenii vor fi nevoiți să se adreseze instanței pentru a opri nedreptate la care îi supune administrația locală.