Fondatorul anatomiei moderne, Andrea Vesalius, celebrat la trecerea dintre ani

Anatomistul flamand, Andrea Vesalius, s-a născut la trecerea dintre anii 1514 și 1515. Lucrarea sa, „De humani corporis fabrica”, este considerată cea mai influentă carte despre anatomia umană, fiind prima expunere științifică completă a corpului uman și cum se poate diseca acesta.⁣

În 1541, în timp ce se afla la Bologna, Vesalius a descoperit că toate cercetările făcute anterior și care erau considerate de referință în domeniu din primele secole ale erei după Christos, ar trebui să fie limitate la animale. Acest lucru a fost motivat pe faptul că disecțiile fuseseră efectuate pe macacii din Barberia (considerați structural cei mai apropiați de om), întrucât disecția pe corpuri umane fusese interzisă în Roma antică.

Până când Vesalius a subliniat această înlocuire a animalului cu anatomia umană de la baza studiilor, chestiunea a trecut neobservată. Unii oameni au ales să ignore observația dar alții au început să îl considere pe Vesalius un punct de vedere demn de atenție în domeniul anatomiei.

În propriile investigații, Vesalius a angajat artiști pentru a realiza desenele exacte ale corpului uman. Disecția efectuată pentru cartea sa, publicată în 1543, era înfățișată în detalii foarte multe de către ilustratori. Opera lui Andrea Vesalius a subliniat importanța viziunii anatomice a corpului uman, precum și a funcționării interne așa cum nu fusese văzută până atunci.